Myrskynmetsästäjät lensivät keskelle hurrikaania – hurja video nettihitiksi

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Atlantin valtamerellä riehunut trooppinen myrsky Lee muuttui viime syksynä ensimmäisen luokan hurrikaaniksi. Tuolloin jatkuvasti voimistunutta myrskyä seurattiin muun muassa Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAAn toimesta. Myrskynmetsästäjät tutkivat hurrikaani Leetä lentämällä suoraan sen keskelle.

Operaatiossa käytettiin myrskyisiin sääolosuhteisiin tarkoitettua erikoisvalmisteista Lockheed WP-3D -konetta. Kone tunnetaan lempinimellä Kermit. Operaation tarkoituksena oli kerätä tietoa hurrikaanista, jotta sen mahdollisesti aiheuttamiin vahinkoihin voitaisiin varautua paremmin. Kone lennettiin myrskyn silmään sen nopeuden, suunnan, paineen ja intensiteetin selvittämiseksi.

– Tiesimme hurrikaanin olevan voimakas ja muuttuvan jatkuvasti voimakkaammaksi. Emme kuitenkin osanneet arvioida sen muuttuvan kateogorian 5 myrskyksi, koneen navigaattorina toiminut everstiluutnantti Mark Withee kuvaili Fox Weatherin mukaan.