Aivotutkija paljasti miten TikTok vaikuttaa ihmisten mieliin

Digi · Terhi Piiroinen

TikTok-aivoiksi kutsutaan ilmiötä, jossa ihmiselle muodostuu erittäin lyhytjänteinen tarkkaavaisuuskyky. Tiktok-aivot vaikuttavat myös keskittymiskykyyn ja unenlaatuun. Neurotieteen asiantuntija ja BrainTapin perustaja tohtori Patrick Porter on nyt selventänyt, mitä ihmisaivoille tapahtuu TikTok-videoita katsoessa.

On huomattu, että osa ihmisistä kokee TikTok-videoiden katsomisen jälkeen kognitiivisia ja neurologisia muutoksia etenkin, jos he ovat käyttäneet paljon kyseistä videopalvelua. Ihmiset saattavat olla väsyneitä ja huonotuulisia. Nopeatempoisesti etenevät ja taukoamatta ruudulle ilmestyvät videot palkitsevat aivoja dopamiinilla, eli mitä enemmän palvelua käyttää, sitä enemmän siihen jää koukkuun. Dopamiinin lisäksi videot vapauttavat myös adrenaliinia etenkin, jos sisältö on jännittävää tai ahdistusta herättävää.

Serotoniinia syntyy avioissa silloin, jos videon sisältö on miellyttävää ja mielialaa kohottavaa. Oksitosiinia syntyy puolestaan söpöjen videoiden yhteydessä. Tämä voi selittää myös joidenkin tarpeen sille, miksi he selaavat videoita iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Palvelun käytöllä on kuitenkin varjopuolensa ja se vaikuttaa lamauttavasti muuhun elämään liiallisuuksiin mennessään.

– Kehitysvaiheessa olevat teinien aivot ovat kaikista alttiimpia TikTokin vaikutuksille, tohtori Porter sanoo PureWow-julkaisulle.