Maksaako asuminen mielestäsi liikaa? Näin moni suomalainen on samaa mieltä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaisilta kysyttiin, mitä he pitävät kohtuullisena asumisen kuukausikuluna vuokra- tai omistusasunnossaan. Asumiskustannuksiin pyydettiin laskemaan omassa käytössä olevan asunnon yhtiövastike, asuntolainan kuukausikulut tai vuokra, sekä oman asunnon sähkö-, vesi- ja lämmityskustannukset. Vastaajien antama keskiarvo kustannuksille oli 791 euroa kuukaudessa.

Op Ryhmän teettämän kyselyn mukaan yli 65-vuotiaat ovat valmiita maksamaan huomattavasti vähemmän kuin 35‑49-vuotiaat vastaajat. Eläkeiän ylittäneiden mielestä kohtuulliset asumiskustannukset kuukaudessa ovat 641 euroa, kun taas nuoremmat ovat valmiita maksamaan peräti 941 euroa. Puolet alle 25-vuotiaista ei osannut arvioida, mikä olisi kohtuullisen asuinkustannuksen määrä.

Sen sijaan 24 prosenttia vastanneista myönsi, että heidän nykyiset asumiskustannuksensa olivat liian korkeat. Osa on joutunut esimerkiksi korkokustannusten vuoksi karsimaan muuta kulutusta. Noin 55 prosenttia vastaajista piti nykyisiä asuinkustannuksia kohtuullisina.