Nyt se on tutkittu: Taloushuolet tekevät ihmisen sairaaksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Köyhän mieli voi ahdistua ja stressaantua niin paljon, että se vaikuttaa terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin tuhoisasti. Tämä puolestaan ajaa syöksykierteeseen, jossa sairaus estää työnteon ja lopulta ihminen on entistäkin köyhempi. University College Londonin (UCL) tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että immuuni-, hermosto- ja hormonaalisten järjestelmien välinen vuorovaikutus oli huonompi rahahuolista kärsivillä ihmisillä.

Tämän kolmen järjestelmän on kommunikoitava hyvin keskenään, jotta keho pysyy hyvässä kunnossa. Erilaiset häiriöt on yhdistetty sairauksiin, jotka vaihtelevat sydänsairauksista masennukseen. Stressi on pahimmillaan elimistön vihollinen, mikä johtaa vakavaan sairasteluun ja sosiaalisiin ongelmiin.

– Kun immuunijärjestelmä ja neuroendokriiniset järjestelmät toimivat hyvin yhdessä, homeostaasi ja terveys säilyy. Krooninen stressi voi kuitenkin häiritä tätä biologista vaihtoa ja johtaa sairauksiin. Huomasimme, että taloudellinen stressi oli eniten haitallista terveydelle. Tämä voi johtua siitä, että tämä stressi voi tunkeutua useille elämän osa-alueille, mikä johtaa perhekonflikteihin, sosiaaliseen syrjäytymiseen ja jopa nälkään tai kodittomuuteen, tutkimusta johtanut tohtori Odessa Hamilton sanoi.