Asiantuntijat selvittävät: Kutistaako Alzheimerin hoitoon tarkoitettu lääke aivoja?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Asiantuntijat pelkäävät nyt, että Alzheimerin taudin hidastamiseen tarkoitettu ihmelääke saattaa kutistaa potilaiden aivoja. Lääke oli suurin läpimurto vuosikausiin Alzheimerin hoidossa, mutta sen käytössä on nyt noudatettava erityistä varovaisuutta vakavien haittavaikutusten mahdollisuuden vuoksi.

Kaikissa uusissa lääkkeissä ja lääkinnällisissä tuotteissa voi olla haittavaikutuksia, jotka selviävät vasta myöhemmin käytön aloittamisen jälkeen. Siksi lääketieteessä olisi pyrittävä objektiiviseen analysointiin ilman markkinakoneiston luomaa painetta. Ihmiskunta on tehnyt historian aikana vakavia virheitä uusia hoitomuotoja ja lääkkeitä kehittäessään. Nykyaikana kuitenkin olettaisi, että uusien ja ihmiskunnalle ensimmäistä kertaa annettavien tuotteiden kanssa noudatetaan erityistä varovaisuutta ja tarkkaa haittojen seurantaa.

Yhdysvalloissa hyväksyttiin ensimmäinen Alzheimerin taudin etenemistä hidastava lääke viime vuonna. Kyseessä oli valtava lääketieteellinen läpimurto. Lekanemabin osoitettiin hidastavan kognitiivista ja toiminnallista heikkenemistä alkuvaiheen Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla. Taudin eteneminen hidastui 27 prosenttia 18 kuukauden aikana. Tutkijat ovat varoittaneet, että lääkettä käyttävät ihmiset voivat menettää aivojensa tilavuutta uusimpien tutkimusten valossa, Telegraph uutisoi.

– Näitä lääkkeitä saaneiden potilaiden aivot näyttävät kutistuvan nopeammin kuin lumelääkettä saaneiden. Ilmeisestikin aivojen volyymin menetys on jotain, jota olemme aina pitäneet erittäin huonona asiana. Tutkimuksia tarkasteltaessa kuvantamistiedot näyttävät viittaavan siihen, että ihmiset menettävät luultavasti hieman enemmän kuin teelusikallisen verran aivojen tilavuutta, University College Londonin vanhuuspsykiatrian professori Rob Howard sanoi.

– Pidemmällä aikavälillä pelkään, että ihmiset saattavat saada lääkkeestä pieniä etuja 18 kuukauden aikana. Jos heidän aivonsa ovat todella kutistuneet sen vaikutuksesta, niin mitä heille tapahtuu kolmen, viiden tai kahdeksan vuoden kuluttua?