Tilastokeskus: Inflaatio on laskenut

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Inflaatio on hieman helpottanut Suomessa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajahintojen vuosimuutos oli tammikuussa 3,3 prosenttia, kun vielä joulukuussa se oli 3,6 prosenttia. Kuluttajahintoja nosti tammikuussa vuoden takaiseen verrattuna eniten kulutus- ja asuntolainojen korot, ulkomaan valmismatkojen hinnat, kaukolämmön hinta ja hoitovastikkeet.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsivät puolestaan eniten sähkön, bensiinin ja lasten päivähoidon halpeneminen. Dieselin ja bensiinin hinnat olivat korkeimmillaan kesäkuussa 2022 Venäjään kohdistettujen talouspakotteiden vuoksi. Dieselin keskihinta oli tuolloin 2,67 euroa ja 95-oktaanisen bensiinin 2,57 euroa litralta.

Tammikuussa dieselin keskihinta oli 1,83 euroa litralta ja 95-oktaanisen bensiinin 1,76 euroa litralta. Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan inflaatio nousi tasaisesti koronapandemiasta toipumisen myötä. Korkeimmillaan se oli joulukuussa 2022, jolloin inflaatio oli 9,1 prosenttia. Sen jälkeen inflaatio on jälleen laskenut.