NASA palkkaa neljä ihmistä Mars-simulaatioon – kokeilu kestää yli vuoden

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen avaruusvirasto NASA etsii neljää ihmistä asumaan Marsin simulaatiossa yli vuoden mittaisessa hankkeessa. Vapaaehtoiset osallistujat suljetaan vuodeksi Yhdysvaltojen Teksasissa sijaitsevaan Johnson Space Centerin operoimaan Mars Dune Alphaan.

Futuristinen rakennus on suunniteltu kopioimaan tarkasti Mars-planeetan olosuhteita. Vapaaehtoiset suorittavat simuloituja avaruuskävelyjä ja antavat tietoa fyysisestä ja psyykkisestä terveydestään. He joutuvat selviytymään kokeen ajan eristäytymisestä ja olemaan erossa perheestään. Jokaiselle osallistujalle maksetaan 10 dollaria jokaisesta tukikohdan sisällä vietetystä valveilla olon tunnista, eli yhteensä noin 60.000 dollaria. Tehtävä alkaa keväällä 2025.

– Tehtävä on niin Mars-realistinen kuin mahdollista, ja se voi sisältää erilaisia ympäristön muuttujia, kuten resurssien rajoittamista, eristäytymistä, laitevikoja ja merkittäviä työkuormia. Miehistö suorittaa avaruuskävelyiden lisäksi virtuaalitodellisuuden avulla tehtäviä sekä muita toimintoja liittyen viestintään, sadon kasvattamiseen, aterioiden valmistamiseen, kuluttamiseen, liikuntaan, hygieniaan, tiedetyöhön ja uneen, NASA tiedottaa Houston Chroniclen mukaan.