Läpimurto: Köynnöksen marjoista apua syövän hoitoon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat yhdessä kansainvälisen tiimin kanssa selvittäneet rohdoskasvina käytetyn palsamiköynnöksen marjoista saatavan yhdisteen hyödyistä paksusuolen syövän hoidossa. Paksusuolen syöpä on maailman kolmanneksi yleisin syöpä.

Rohdoskasvina käytetty palsamiköynnös (Schisandra chinensis) on lähtöisin Pohjois-Kiinasta, Venäjän kaukoidästä ja Koreasta ja sitä kasvaa villinä myös Japanissa. Tavanomaisiin syöpähoitoihin liittyy usein potilaan elämänlaatua heikentäviä sivu- tai haittavaikutuksia. Syöpäsairaudet aiheuttavat myös merkittävää taloudellista taakkaa.

Tutkimuksessa tarkasteltu polyfenoliyhdiste saattaisi tutkijoiden mukaan tarjota uuden lähestymistavan, joka täydentäisi syöpien hoitoa turvallisesti ja edullisesti. Schisandrin B:ksi nimetyn polyfenoliyhdisteen on todettu jo aiemmin tehonneen muun muassa maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä sekä mahalaukun ja virtsarakon syövissä.

Maailman terveysjärjestö WHO on ennakoinut paksusuolensyövän yleistyvän siten, että vuoteen 2040 mennessä todetaan vuosittain jo 3,2 miljoonaa uutta diagnoosia ja 1,6 miljoonaa paksusuolen syövän aiheuttamaa kuolemaa. Kansainväliseen tutkijatiimiin kuului Itä-Suomen yliopiston lisäksi Portsmouthin ja Hong Kongin yliopistojen tutkijoita. Kokeellinen tutkimus tehtiin solu- ja eläinmalleilla. Tulokset julkaistiin CS Pharmacology & Translational Science -lehdessä.