Karaoken keksijä menehtyi 100-vuotiaana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Karaoken keksijänä tunnettu Shigeichi Negishi on kuollut. Japanilaismies menehtyi 26. tammikuuta luonnollisista syistä kaatumisen seurauksena. Asian vahvisti Wall Street Journal -lehden mukaan Negishin perhe.

Viihde-elektroniikkaa valmistaneen yrityksen perustanut Negishi sai idean karaokelaitteesta vuonna 1967 kollegan kritisoitua hänen laulutaitoaan. Negishi alkoi pohtimaan laulunsa kaipaavan taustaraidan säestystä. Vielä samana vuonna valmistui hänen ensimmäinen karaokelaitteensa, Sparko Box.

Negishi ei tullut patentoineeksi keksintöään. Karaokselaitteen keksijäksi onkin toisinaan virheellisesti kutsuttu japanilaista Daisuke Inouellea, joka lanseerasi 8 Juke -nimisen karaokelaitteen vuonna 1971. Negishin tytär kertoi Wall Street Journalille isänsä tunteneen kuitenkin ylpeyttä keksinnöstään.

Karaokesta muodostui ensin suosittu ilmiö Japanissa. Karaokelaitteet alkoivat myöhemmin yleistymään myös muissa maissa. Suomessa karaokeharrastuksesta tuli suuri ilmiö 1990-luvulla.