Newyorkilaiset muuttavat nyt joukoin pois: ”Ihmiset ulostivat ja käyttivät heroiinia ulko-ovella”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kerroimme viime vuonna San Franciscon saaneen kyseenalaista julkisuutta muututtuaan edelläkävijäkaupungista turmiolliseksi kodittomien rikollisten tyyssijaksi. Nyt myös Yhdysvaltojen newyorkilaiset sanovat samaa, että miljoonakaupungin kadut ovat muuttuneet niin kurjiksi, että heidän on ollut pakko muuttaa uuteen paikkaan.

– Luulen, että kaikki ovat huomanneet pienen muutoksen kaupungissa viimeisen vuoden aikana turvallisuuden ja puhtauden suhteen, sanoi New Yorkista Kalifornian Los Angelesiin hiljattain muuttanut 31-vuotias Samantha Pillsbury New York Postille.

Hän asui New Yorkissa yhdeksän vuotta, kunnes huomasi Ison Omenan muuttuneen vaarallisemmaksi sinkkunaiselle. New Yorksita muutti pois viime vuonna yhteensä 78.000 ihmistä Yhdysvaltain väestönlaskentatietojen mukaan. Toinen kaupungin rikollisuudesta järkyttynyt on 14 vuotta muotiteollisuuden parissa työskennellyt ja New Yorkissa asunut, 37-vuotias Stephanie Heintz.

Heintzin mukaan turvallisuuden tunne haihtui kaupungista pandemian aikana. Hän kantoi jatkuvasti pippurisumutetta mukanaan. Hän asui yhden ainoan korttelin päässä tyylikkäästä Ritz-Carlton-hotellista, mutta näki säännöllisesti ihmisiä ulostavan tai piikittävän heroiinia hänen kotiovensa välittömässä läheisyydessä. Muuttoaikeita on auttanut myös valtava vuokrapiikki.