Minkä ikäisenä haluat eläkkeelle? Joustava työaika pitäisi työelämässä pidempään

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vakuutusyhtiö Ilmarisen tutkimuksen mukaan ihmiset pysyvät työelämässä pidempään eläkeiän yli, mikäli he kokevat kuntonsa hyväksi ja se, että he haluavat olla yhä edelleen työelämässä. Väestön vanhetessa yhä vanhempien on jäätävä työelämään ja ikäjohtamisen merkitys korostuu.

– Joka neljännellä myöhempää eläköitymistä tai eläkkeen ohella työskentelyä suunnittelevista oli lääkärin toteama sairaus tai vamma. Se ei kuitenkaan vähentänyt heidän työhalujaan tai estänyt suunnitelmia tehdä töitä myös jatkossa, Ilmarisen asiantuntijapsykologi Simo Levanto kertoo.

– On selvää, että eläkeajankohdasta ja -suunnitelmista keskusteleminen tulisi ottaa johdonmukaiseksi käytännöksi työpaikoilla. Samoin olisi hyvä puhua mahdollisuudesta jatkaa työskentelyä eläkkeellä. Työn muokkaaminen tarpeen mukaan sekä joustavien työaikojen tarjoaminen ovat selkeästi yhteydessä pitkiin työuriin. Niitä tulisi hyödyntää työpaikoilla nykyistä enemmän, Simo Levanto sanoo.