Hurja tutkimustulos: Kauppojen mansikoissa haitallisia kemikaaleja

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Ennen mansikat olivat suomalaisille kausiherkkua, josta päästiin nauttimaan lyhyellä kesäjaksolla. Nykyään mansikoita myydään kauppojen vihannes- ja hedelmäosastolla vuoden ympäri. Briteissä on ryhdytty tutkimaan mansikoiden torjunta-ainejäämiä ja PFAS-kemikaalien pitoisuuksia, eivätkä tulokset ole kovinkaan mairittelevia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että PFAS-yhdisteille on mahdollista altistua niin elintarvikkeiden, kulutustuotteiden kuin ympäristön kautta, vaikka pääosa altistumisesta tapahtuukin ravinnon kautta. EU on asettanut PFAS-yhdisteille enimmäispitoisuuksia kalassa ja muissa elintarvikkeissa. Hedelmissä ja vihanneksissa voi olla näitä haitallisia yhdisteitä, eivätkä ne poistu elimistöstä. Aineet on yhdistetty erilaisiin terveysongelmiin, kuten syöpään, korkeaan kolesteroliin ja heikentyneeseen immuunijärjestelmään.

– PFAS-yhdisteet on liitetty useisiin vakaviin sairauksiin, kuten syöpään. Siksi on erittäin huolestuttavaa, että esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan kuluttajilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin niellä näitä kemikaaleja ravinnossaan, ja osa saattaa jäädä heidän kehoonsa pitkälle tulevaisuuteen, Pesticide Action Networkin edustaja Nick Mole sanoi.