Ilmatieteen laitoksella peruttiin aikaisemmat puheet – Helsingin mysteerihaju ei tullutkaan Latviasta?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pääkaupunkiseudulla kahtena sunnuntaina levinneen rikkiä muistuttavan hajun mysteeri ei olekaan vielä selvillä. Ilmatieteen laitksella epäiltiin aikaisemmin hajun olevan peräisin Latvian Kemerin kansallispuiston soilta. Nyt teoria on kuitenkin ammuttu alas.

– Koska haju havaittiin vain paikallisesti ja lyhyen aikaa, on epätodennäköisempää, että kyseessä on muualta kulkeutunut haju, kertoi Ilmatieteen laitoksen sää-, meri- ja ilmastopalvelukeskuksen johtaja Juhana Hyrkkänen STT:lle.

Mikäli haju on peräisin kauempaa, saattaa sen alkuperä sijaita Baltiassa tai Suomenlahden eteläpuolella. Myös paikallisia hajuja voi nousta ilmaan luonnosta lumien sulaessa. Hyrkkäsen mukaan tarkkaa alkuperää on kuitenkin vaikea selvittää.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppu Knuuttila epäili STT:lle, ettei haju ole peräisin luonnosta. Hän uskoo hajun olevan todennäköisemmin polttoperäinen. Hajun mahdollisia alkuperiä voisivat olla esimerkiksi palo kaatopaikalla, jätteiden poltto tai teollinen laitos, ja Knuuttilan mukaan se on todennäköisesti peräisin Venäjältä.