Suomalainen heittää roskikseen syömäkelpoista ruokaa 30 kiloa vuodessa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, joka on syystä tai toisesta päätynyt jätteeksi syömisen sijasta. Suomen kokonaishävikkimäärä on järkyttävät 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Syömäkelpoista ruokaa menee eniten hukkaan kodeissa.

Uusimpien arvioiden mukaan kotitalouksien hävikin määrä on kasvanut jo 155 miljoonaan kiloon vuosittain, eli jokainen suomalainen heittää siis vuosittain lähes 30 kiloa ruokaa hukkaan. Tämä on järjetöntä. osa lahjoittaa syömäkelpoiset ruoat eteenpäin esimerkiksi somekanavien kautta. Joillakin paikkakunnilla on mahdollista ostaa koulujen ylijäämäruokaa tai hakea aterioita keskuskeittiöltä ilmaiseksi omiin astioihin. Syyskuussa vietettävä Hävikkiviikko kannustaa kaikkia keksimään ideoita, miten hävikkiruoka ja ruokaa tarvitsevat ihmiset kohtaisivat jatkossa paremmin.

– Tänä vuonna keräämme myös hyväksi havaittuja vinkkejä kasvisten monipuoliseen käyttöön arjessa – mahdollisimman pienellä kasvishävikillä, vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta kertoo.

Moni hyödyntää nahistuneet kasvikset smoothiessa, keitossa tai erilaisissa hilloissa. Yrttejä, hedelmiä tai kasviksia voi myös kuivattaa. Ruokahävikin minimointi ruokaketjussa edistää ruokaturvaa ja kestävää ruokajärjestelmää.