Aitoo perunarieskalle haetaan EU:n nimisuojaa

Ruoka · Tim Isokivi

Aitoo perunarieskalle haetaan EU:n nimisuojaa, kertoo Ruokavirasto. Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana toimii Aitoo rieskaleipurit ry, jonka muodostavat Penttilän tila ja Gluteeniton leipomo Ilona. Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme.

Hakemus perustuu tiedotteen mukaan Aitoo perunarieskan erikoislaatuun ja sen valmistamiseen. Valmistuksessa ei käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita. Se eroaa muista rieskoista myös tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa vuoksi.

– Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista, kertoo yrittäjä Heikki Penttilä Penttilän tilalta.

Aitoo perunarieska palkittiin vuonna 2023 Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla. Sen valmistuksessa voidaan käyttää muuhun käyttöön liian pieniä, isoja tai muotopuolia terveitä perunoita, mikä vähentää osaltaan hävikkiä. Perunalajike ei myöskään ole oleellinen, vaan taikinaa voidaan muokata tasaisen lopputuloksen takaamiseksi.