Kyläkaupat elävät kesäajan asiakkaista – lauantaina virallinen Kyläkauppapäivä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kaksikymmentä vuotta sitten Suomessa oli lähes 700 kyläkauppaa. Nyt määrä on 164. Määrä tulee vähenemään entisestään muun muassa EU:n uusien kylmälaitemääräysten vuoksi. Kustannukset ovat kohtuuttomia pienille putiikeille, joiden sesonki keskittyy erityisesti kesälomakauteen ja matkailijoiden varaan. Alkoholilain uudistus voisi pelastaa monet kaupat.

– Koko maan kattavan myymäläverkoston säilymistä voitaisiin turvata ja maaseudun ruokakauppojen kannattavuutta ja kilpailukykyä parantaa sallimalla myös mietojen viinien myynti ruokakaupassa. Näin asiakas saisi kaikki tarvitsemansa elintarvikkeet kerralla. Toinen hyvä lisä kyläkauppojen valikoimiin olisivat itsehoitolääkkeet, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä sanoo.

Lähipalveluiden merkityksestä muistuttavaa Kyläkauppapäivää vietetään taas lauantaina 8. kesäkuuta. Kyläkauppapäivään osallistuu kesäkauden kynnyksellä tuhatkunta myymälää, jotka järjestävät asiakkaille omannäköistä ohjelmaa kaupallaan. Samalla muistutetaan lähikauppojen ja laajan myymäläverkoston merkityksestä koko maan asuttavuuden turvaajana.

Kyläkaupat ovat kohtaamispaikkoja, jotka palvelevat niin vakituisia asukkaita kuin mökkiläisiä ja satunnaisia matkailijoita. Kaupan palveluiden lisäksi saman katon alta löytyy usein posti-, paketti- ja käteisnostopalveluita, veikkaus-, apteekki- ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista. Monesti valikoimiin kuuluu myös liikennepolttoaineiden myynti.