Ekonomistin vinkit: Näin pidät lomabudjetin kurissa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Koululaisten kesälomat vaikuttavat perheiden kesäbudjetteihin muun muassa siten, että ruokakustannukset nousevat yhden ilmaisen aterian jäädessä pois päivästä. LähiTapiolan tuore Arjen katsaus -kyselyn mukaan ruoan hinta on jo niin korkea, että se haukkaa ison osan suomalaisten kesälomabudjetista. Ruoka on ohittanut kotimaanmatkailun.

Yli puolet kesälomabudjetistaan kertovista paljasti, että käyttää tänä kesänä enemmän rahaa ruokaan. Näin arvioi 55 prosenttia vastaajista. Kotimaanmatkailun suosio on sen sijaan laskenut: 53 prosentista 47:ään. Ekonomistin viisi vinkkiä: Näin saat rahat riittämään kesällä:

1. Säästä lomaunelmiin. Lomaan kannattaa varautua hyvissä ajoin. Jos tiedät, että rahat eivät pysy tallessa käyttötilillä, voit avata lomakassalle oman tilinsä. Pitkäaikaisempaan säästämiseen voi harkita rahastoja. Velalla rahoitetun loman nautintoa voi latistaa tulossa oleva talouden tasapainotus.

2. Laadi lomabudjetti ja seuraa sitä. Vaikeista laskutoimituksista ei ole kyse: ruutupaperi, kynä ja laskin riittävät. Kirjaa ensin kaikki suurimmat menot, kuten matkat. Listaa myös pienemmät kulut ja jätä varaa yllätyksille. Merkkaa budjettiin myös loman aikaiset tulot, jos sellaisia on luvassa. Älä piilota laskelmaa kesäksi, vaan vilkuile sitä myös loman aikana ja säädä kulutustasi, jos se on tarpeen.

3. Suunnittele ja vertaile. Huolellisella suunnittelulla ja vaihtoehtojen vertailulla voi säästää pitkän pennin. Jos suuntaat reissun päälle, mieti, oletko valmis maksamaan vaivattomasta pakettimatkasta vai säästätkö etsimällä matkustus- ja majoitusvaihtoehtoja itse. Lapsille huvipuistoretki voi olla kesän kohokohta, mutta silloinkin voi säästää pienillä valinnoilla: esimerkiksi ottamalla omat vesipullot tai eväät mukaan.

4. Säilytä arkijärki. Talven aikana moni pidättäytyy tiukasti ylimääräisistä heräteostoksista. Lomalla kurinalaisuus voi unohtua. Jätskeihin, virvokkeisiin, vaateostoksiin ja muihin isoihin ja pieniin hankintoihin voi kulua huomaamatta euro jos toinenkin. Lomabudjetista kannattaa raivata tilaa myös pienemmille heräteostoksille.

5. Mieti lomaa pidemmälle. Kun ynnäät kesän menoja, mieti myös, mitä tapahtuu loman jälkeen. Vaatiiko koulujen aloitus uusia hankintoja? Kaipaako vaatekaappi päivitystä? ”Syysostoksia” voi tehdä jo kesän alennusmyynneissä, usein huokeampaan hintaan.