THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta näille ryhmille ensi syksynä

Terveys · Tim Isokivi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronarokotteen tehosteannosta osalle väestöstä tulevana syksynä. Suositus on, että rokotukset toteutetaan aikaisempaa aikaisemmin ja kahdessa vaiheessa. Tavoitteena on ehkäistä sairaalahoitoja ja kuolemia.

Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan hoitokodeissa ja säännölliseti järjestetyssä kotihoidossa oleville, kaikille yli 80-vuotiaille ja kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille iästä riippumatta. Syksyn tehosterokotetta suositellaan myös kaikille 75-79-vuotiaille. Suositus on, että rokotukset aloitetaan syksyllä heti rokotteiden saavuttua Suomeen.

– Analyysimme perusteella rokottaminen on hyvin vaikuttavaa yli 80-vuotiailla ja voimakkaasti immuunipuutteisilla. Koronakuolemia voidaan estää etenkin rokottamalla hoitokotien asukkaita, sillä suurin osa kuolemista tapahtuu hoitokodeissa, kertoo THL:n tutkimusprofessori Tuija Leino tiedotteessa.

THL:n mukaan koronarokotetta oli syytä tarjota viimeistään influenssarokotusten yhteydessä myös muille 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakavan koronavirustaudin riskiä lisäävä perussairaus. Syksyn koronarokotuksissa on tarkoitus käyttää rokotteita, jotka on päivitetty Euroopan lääkeviraston suosituksen mukaisesti uutta JN.1-varianttia vastaan.