Suomessa myytävässä kosmetiikassa kiellettyjä aineita

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomessa on kohistu viime päivinä kosmettiikayhtiöiden virheellisestä markkinoinnista ja tuotteiden haitallisista kemikaaleista. Nyt Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) on julkaissut raportin, jossa on selvitetty, onko Suomen verkkokaupoissa myynnissä olevissa kosmeettisissa valmisteissa kemikaalilainsäädännöllä kiellettyjä, ja onko Suomen verkkokaupoissa myynnissä olevissa kosmeettisissa valmisteissa PFAS-yhdisteitä eli perfluorinonyylidimetikonia.

PFAS-yhdistettä käytetään tuotteissa muun muassa parantamaan niiden vedenkestävyyttä. Aineen käyttöä on rajoitettu kuluttajatuotteissa sen aiheuttamien ympäristöriskien vuoksi. Sitä löytyi valvontahankkeen aikana yhteensä 23 tuotteesta.

Kiellettyä ainetta sisältävät tuotteet olivat silmänrajauskyniä, huultenrajauskyniä ja hiustenhoitotuotteita. Tuotteet olivat myynnissä verkkokaupoissa, ja yritykset poistivat ne vapaaehtoisesti myynnistä. Hankkeessa tarkasteltiin yhteensä 2.000 suomalaisissa verkkokaupoissa myynnissä olevaa tuotetta.