Suomalaiset ovat perinteisesti innokkaita sienestäjiä. Suppilovahverot ovat monen suosikkisieniä ruoanlaitossa. Sieniä voi ostaa myös ruokakaupoista ja torikojuista, jolloin niiden kilohinta voi nousta jopa yli kymmenen euron.
Kun metsästä löytää yhden suppilovahveron voi olla melkein varma, että jossain lähistöllä niitä on lisää. Ne kasvavat yleensä sammalpeitteisissä kuusimetsissä. Suppilovahverot ovat nopeasti kerättäviä sieniä ja useampi kilo kertyy hyvästä sienipaikasta hujauksessa.
Lokakuun loppu on usein se paras aika lähteä suppilovahverometsään. Suppilovahvero on myös helppo tunnistaa keltaisesta jalasta ja ruskeasta lakista. Lakki on kasvukauden alussa tummemman ruskea. Tämä sieni ei ole moksiskaan pakkasista, vaan jatkaa kasvua joskus jopa lumentulon jälkeen.
Pakkanen kuitenkin vaikuttaa sieneen siten, että lakin ruskea väri haalistuu. Ensimmäiset pakkasyöt jopa parantavat sienten makua ja rakennetta. Kevyt pakkanen ei siis haittaa, mutta kovat pakkaset lopettavat sitten aikanaan sadon.
Suppilovahvero sopii erityisen hyvin kastikkeisiin, keittoihin ja risottoihin. Sen voi myös kuivata ja lisätä tuomaan makua myöhemmin lähes kaikkiin ruokiin, aina pastoista pataruokiin.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten metsä tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Ruoka.