Suomessa on yleinen käytäntö, että lapset saavat herkutella ainoastaan karkkipäivänä kerran viikossa. Esimerkiksi Lauantai-pussit kehitettiin hammasterveyden tueksi, jolloin makeisten syöminen pyrittiin rajoittamaan ainoastaan viikonlopulle. Nyt tuore brittitutkimus osoittaa, että sokerin käyttöä kannattaa rajoittaa pienten lasten ruokavaliossa.
Sokeria ei ole tarvetta poistaa kokonaan. Tulosten perusteella kohtuullinen sokerin saanti ja rajatut karkkipäivät voivat olla lapsen sydänterveyden kannalta erinomainen ratkaisu. The BMJ -tiedelehdessä julkaistussa laajassa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 63.000 brittiläisen säännösteltyä sokerin saamista ja terveysvaikutuksia. Seuranta alkoi toisen maailmansodan jälkeen.
Tulosten perusteella varhaislapsuudessaan sikiöstä kahden vuoden ikään säännöstellymmin sokeria saaneet kärsivät aikuisena vähemmän sydänsairauksista, aivohalvauksista ja korkeasta verenpaineesta.
Sokerirajoitukset vähensivät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä jopa 20–30 prosenttia. Rajoitettu sokerinsaanti myös viivästytti sydänsairauksien puhkeamista keskimäärin kahdella vuodella verrattuna niihin, joilla ei ollut rajoituksia.
– Ensimmäiset tuhat elinpäivää on ratkaiseva terveyden kannalta. Tämä tarkoittaa aikaa raskaudesta noin kahteen ikävuoteen. Liiallinen sokeri varhaiselämässä voi muuttaa aineenvaihduntaa ja altistaa myöhemmille sairauksille, tutkijat painottavat.
Maltillisuus tarkoittaa, että lapsille asetetaan selkeät rajat ja opitut tavat. Esimerkiksi viikonloppuisin karkkipäivinä sallittu herkuttelu voi opettaa lapsille tasapainoista suhtautumista makeaan.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten makeiset, sokeri, taapero, taapero poika, taapero tyttö tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Terveys.