Etelä-Koreassa juodaan paljon alkoholia. Siellä esimerkiksi alkoholiin liittyvät illanistujaiset ovat olennainen osa työpaikkakulttuuria. Siksi erilaiset krapulan lievityskeinot ovat siellä suorastaan kansallinen tutkimusaihe.
Nyt Etelä-Koreassa tehty tutkimus väittää löytäneensä uuden krapulankevittäjän. Tutkimuksesta on varmasti hyötyä myös suomalaisille etenkin vilkkaaseen pikkujouluaikaan. Tutkijat testasivat intialaisessa ruoassa yleisesti käytetyn kurkuman tehoa krapulan hillitsemisessä.
Tutkijat antoivat kurkumiinia sisältäviä ravintolisiä 27 miehelle ja naiselle. Sen jälkeen he joivat eteläkorealaista viinaa, sojua. Tulokset olivat yllättäviä.
Kurkumiinia saaneilla veren ja hengityksen alkoholipitoisuudet olivat matalampia humalan aikana. Peräti 87 prosenttia heistä kertoi, että krapulaoireita ei ilmennyt lainkaan. Vertailuryhmässä ilman krapulaa selvisi vain 68 prosenttia.
Kurkumiinin teho perustuu sen kykyyn nopeuttaa asetaldehydin hajoamista. Asetaldehydi on alkoholin aineenvaihdunnan myrkyllinen välituote, joka juuri aiheuttaa kaikki kankkuspäivään kuuluvat päänsäryt, pahoinvoinnit ja sydämentykytykset. Tutkimusta johtanut tohtori Bo-Hyung Kim kommentoi, että kurkumiini tehostaa asetaldehydin poistumista nopeasti.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten krapula, kurkuma tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Terveys.