Vuosi sitten julkaistut uudet kansalliset ravitsemussuositukset alkavat näkyä suomalaisten ruokapöydissä. Lidlin teettämän tutkimuksen mukaan noin 30 prosenttia suomalaisten viikoittaisista aterioista on tällä hetkellä kasvisruokia, ja lähes joka kolmas suomalainen aikoo lisätä kasviproteiinien käyttöä vuonna 2026.
Tuoreimmissa ravitsemussuosituksissa otetaan ensimmäistä kertaa terveyden lisäksi myös ympäristövaikutukset huomioon. Suositusten mukaan ihmisten tulisi syödä kasviksia 500-800 grammaa päivässä ja rajoittamaan punaisen lihan määrää enintään 350 grammaan viikossa.
Kalaa tulisi suositusten mukaan syödä 300-400 grammaa viikossa ja prosessoitua lihaa mahdollisimman vähän. Tutkimuksen mukaan moni suomalainen pyrkii viilaamaan ruokailutottumuksiaan näiden linjausten mukaisesti erityisesti terveellisyyden vuoksi.
Kasvisruoka maistuu selvästi useammin naisille ja Etelä-Suomessa asuville. Yli puolet suomalaisista aikoo lisätä kasvisten määrää ruokavaliossaan, ja lähes puolet suunnittelee syövänsä enemmän kalaa.
Nuorten aikuisten joukossa korostuvat ääripäät. Heistä löytyy sekä eniten vegaaneja että eniten punaisen lihan syöjiä. Vanhemmissa ikäryhmissä kala- ja kasvisruoat ovat yleisempiä.
Alueelliset ja sukupuolten väliset erot ovat yhä selviä. Kala-, kasvis- ja vegaaniruokia syödään eniten Uudellamaalla, kun taas lihapainotteista ruokaa syödään enemmän Pohjois- ja Itä-Suomessa.
Miehet syövät huomattavasti enemmän lihaa kuin naiset, sillä miehistä lähes kaikki kertovat olevansa seka- tai lihansyöjiä. Naisilla kasvispainotteinen ruokavalio on yleisempi.
Myös täysjyvän merkitys on noussut esiin ravitsemuskeskustelussa. Vain harva suomalainen yltää suositeltuun 90 gramman päivittäiseen täysjyvän määrään, mutta nyt joka kolmas aikoo lisätä täysjyvän käyttöä.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten kasvikset, kasvisruoka, Lidl, liha, ruoka, salaatti tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset.