Shakira

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara tapasi Shakiran, tämän hetken kuumimman latinotähden, Lontoossa. Haastattelussa Shakira kertoo persoonallisuutensa kahdesta vastakohtaisesta puolesta.

Shakira oli vuoden 2001 näyttävimpiä lämpimurtoartisteja kansainvälisille musiikkimarkkinoilla. Whenever Wherever oli ilmestymisvuotensa soitetuimpia radiohittejä. Shakiran seksikäs olemus ja isoäidiltään oppimansa napatanssitaidot takasivat puolestaan hittisinglen videon teholevityksen maailman musiikkitelevisiokanavilla.

Shakira ei ole jäänyt yhden hitin ihmeeksi. Lähes 30 miljoonaa albumia myyneestä Shakirasta on tullut viidessä vuodessa yksi maailman menestyksekkäimmistä ja työllistetyimmistä latinoartisteista. Hän on julkaissut kaksi studioalbumia vajaassa vuodessa. Fijacion Oral Volume 1 oli viime vuonna kaikkien aikojen myydyimpiä espanjankielisiä albumeita Amerikassa. Oral Fixation Volume 2 on sen englanninkielinen jatko-osa.

Kahden albumin setti esittelee kolumbialaisen Shakiran kaksi erilaista musiikillista minää. Hän tulkitsee Fijacion Oral Volume 1 -levyllään lähinnä romattisia balladeja. Oral Fixation Volume 2 -levyllä on puolestaan rock- ja electro-musiikkityyleistä vaikutteita hyödyntäviä poplauluja.

– Kirjoitan lauluja minua itseäni kiinnostavista ja puhuttelevista aiheista. Vaikka sanoitukseni tuntuisivat usein olevan kuvitteellisia tarinoita, ne perustuvat aina tavalla tai toisella todellisuuteen. Minun omat ja minulle läheisten ihmisten elämänkokemukset inspiroivat laulunkirjoitustani. Myös yleiset maailmantapahtumat herättävät laulunkirjoitusluovuuteni, Shakira pohtii.

– Poikaystäväni innoitti minua kirjoittamaan kaksi laulua Oral Fixation Volume 2 -albumilleni. Kun laulan Hey You ja Something -kappaleet, ajattelen häntä. Antonio on tärkein muusani, kaunotar kertoo Staralle.

Rakkautta ensisilmäyksellä

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, 29, on seurustellut jo kuusi vuotta Antonio De La Ruan, 32, kanssa. Asianajajana työskentelevän De La Rua on Argentiinan entisen presidentin poika. Pari kihlautui vuonna 2002.

– Rakastuimme ensisilmäyksellä. Katseemme vain kohtasivat täynnä ihmisiä olleessa huoneessa. Antonion olemus vangitsi huomioni ja mielikuvitukseni. Hän on osoittautunut kaikkien toiveideni täyttymykseksi. Antoniosta on tullut myös paras ystäväni. Hän ymmärtää täydellisesti minua ja epätavanomaista työtäni.

Antonio De La Rua on joutunut sopeutumaan kihlattunsa kahteen ”persoonallisuuteen”, julkiseen ja yksityiseen Shakiraan. Vaikka Oral Fixation Volume 2 -albumi esittelee maailmalle määrätietoisesti ja rohkeasti mielipiteensä ilmaisevan nuoren naisen, Shakira vakuuttaa olevansa pohjimmiltaan ujo ihminen. Hänen rohkea olemuksensa sekä vähäpukeisuutensa ja seksikkyytensä ovat vain imagoa, jonka ansiosta hänet huomataan ja muistetaan.

– Videoilla nähtävä Shakira ja minä olemme kaksi täysin erilaista ihmistä. Esiintymislavalle nouseva Shakira tuo esille minussa olevan artistin. Olen esiintyessäni itsevarma ihminen, joka muun muassa uskaltaa tuoda esille seksuaalisuuttaan. Rohkeuteni saattaa tuntua jopa aggressiiviselta käytökseltä.

– Yksityinen Shakira antaa itsestään hyvin erilaisen mielikuvan. Olen tiukan katolisen kasvatuksen saanut perusluonteeltaan rauhallinen ja hiljainen nainen. Useat asiat tuottavat minulle epävarmuutta, en esimerkiksi ole kovinkaan seurallinen ihminen. Yritän vältellä gaalatapahtumia ja elokuvien ensi-iltoja.

Ahdistavaa stressiä

Shakira keskittää mielenkiintonsa ja energiansa julkkistapahtumien sijasta työhönsä. Kolmetoistavuotiaana laulajanuransa aloittaneella Shakiralla on ollut alusta lähtien vahvat mielipiteet musiikkinsa suhteen. Hän on ottanut päävastuun kaikista uraansa koskevista päätöksistä jo kymmenisen vuoden ajan.

– Olen kontrollifriikki. En häpeile tarvettani puuttua jokaiseen musiikkiani ja vaikkapa imagoani koskevaan asiaan, olen luonteenominaisuudestani pelkästään ylpeä. Pelkkä ajatuskin urapäätösteni antamisesta jollekin palkatulle ihmiselle tuntuu pelottavalta, koska maailmalla on paljon epäluotettavia ihmisiä.

– Vaikka vastuun ottaminen lukuisista asioista aiheuttaa minulle aina ajoittain ahdistavaa stressiä, nautin myös artistiurani työpuolesta.

Oral Fixation Volume 2 -albumilta julkaistun Don’t Bother -singlen markkinointi ja ensi vuoden puolelle jatkuvan maailmankiertueen suunnittelu työllistävät Shakiran lähiajoiksi. Kolumbian Barranquillassa ja Bahamasaarilla asuva Shakira toivoisi vain voivansa viettää hieman useammin aikaa kotisohvallaan.

– Kuuntelen musiikkia melko harvoin kotonani. Rentoudun mieluummin lukemalla kirjoja. Nautin myös taulujen maalaamisesta, haaveenani on oman taidenäyttelyn pitäminen. Kulutan vapaa-aikaani myös koirieni ja poikaystäväni kanssa, Shakira kertoo Staralle ja jatkaa seuraavaan haastatteluun.

Jouni Leinonen



Lontoo