Moni toivoo läheisiä ihmissuhteita, mutta kokee silti jäävänsä etäiseksi muista. Terapeutti ja parisuhdeasiantuntija Vienna Pharaon kertoi Poosh-sivustolle, että tunne-elämän saavutettavuus ei tarkoita vain avoimuutta muita kohtaan vaan se alkaa omien tunteiden tunnistamisesta ja hyväksymisestä.
Jos ihminen välttelee konflikteja, sanoo aina olevansa kunnossa tai kokee vaikeaksi puhua aidosti itsestään, voi kyse olla tunne-elämän sulkeutuneisuudesta. Yksi yleinen merkki on se, että kokee haasteita olla haavoittuvainen. Vaikka pystyisi kertomaan elämäntarinoita tai hauskoja sattumuksia, saattaa vältellä sitä, mitä todella tuntee, kuten pelkoa, epävarmuutta tai surua.
Tunnelukossa oleva ihminen voi myös vetäytyä tilanteista, joissa läheinen haluaa jakaa omia tunteitaan. Tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, että toinen keskeyttää keskustelun, vaihtaa aihetta tai ei osaa vastata empaattisesti.
Lisäksi moni emotionaalisesti saavuttamaton ihminen valitsee ihmissuhteita, joissa ei tarvitse sitoutua syvästi. Tällöin vältetään läheisyyttä ja tunnetason yhteyttä, koska se koetaan liian uhkaavaksi. Lopulta tämä voi johtaa siihen, että tunteet tukahdutetaan, eikä niitä koskaan sanota ääneen vaikka kehossa olisi selviä merkkejä epämukavuudesta tai harmista. Pharaonin mukaan avain muutokseen on tunteiden kohtaaminen uteliaisuudella ja lempeydellä niin itsessä kuin muissakin.