Koirien terveydessä raju muutos kesäisin – asiantuntija neuvoo miten vältät

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koirat pulikoivat mielellään kesähelteillä, mutta lemmikin turvallisuudesta on syytä pitää huolta rannoillakin. Koirien iho- ja tassutulehdusten määrä lisääntyy kesäisin. Erityisen tarkkana saa olla koirille jopa hengenvaarallisen sinilevän suhteen.

– Vaarallisimmat toksiinit voivat vaurioittaa koiran maksaa, keskushermostoa tai munuaisia. Vastamyrkkyä ei ole olemassa, joten ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää: koiraa ei saa päästää juomaan sinilevää sisältävää vettä tai uimaan siinä, kertoo vakuutusyhtiö LähiTapiolan korvausasiantuntija Anu Kostamo tiedotteessa.

Koiran sinilevämyrkytykseen voi liittyä iho-oireita, ruoansulatuskanavan oireita, hengitysvaikeuksia, lihasoireita ja heikkoutta. Lääkäriin on syytä lähteä heti, jos koiran epäilee altistuneen sinilevälle. Jos koira on uinut sinilevävedessä, kannattaa eläintä estää nuolemasta turkkiaan.

Koirien iho-, tassu- ja korvatulehdusten määrä lisääntyy kesäisin erityisesti runsaasti uivilla koirilla. Tulehduksille altistavat esimerkiksi lämmin sää ja uinnin jälkeen tiiviin turkin alle muhimaan jäänyt kosteus. Koiran turkki, iho ja korvat kannattaakin kuivata huolella uinnin jälkeen.

Korvatulehdukseen liittyy usein pään ja korvien ravistelua, korvien rapsuttelua ja korvakäytävästä tulevaa poikkeava eritettä ja hajua. Oireiden alkaessa uiminen kannattaa jättää tauolle ja aloittaa korvien puhdistus korvanpuhdistusaineella. Märkivä ja punoittava ihotulehdus puolestaan voi edetä nopeasti ja olla kivulias.

– Jos ihottuma-alue on vielä pieni, ensiapuna kannattaa ajaa karvat pois ihottuma-alueelta ja sen ympäriltä, estää raapiminen ja nuoleminen ja pitää alue puhtaana ja kuivana. Kotona pudistukseen voidaan käyttää esimerkiksi laimennettua Betadinea. Tarvittaessa voi käyttää myös iho-oireiden hoitoon tarkoitettua sampoota, ja alueelle voi puhdistuksen jälkeen laittaa hunaja- tai pihkasalvaa, Kostamo kertoo.