Tuoreen tutkimuksen mukaan rasvojen kulkeutumistapa aivoihin voi vaikuttaa Alzheimerin taudin riskiin. Yllättävää on se, että samat rasva-aineet voivat olla toisille ihmisille hyödyllisiä ja toisille haitallisia. Ratkaiseva tekijä löytyy ihmisen perimästä.
Jälleen on todistettu, että yksi tapa ei sovi kaikille ja ihmisten genetiikka määrittelee paljon sairauksien puhkeamista ja hoitoa. Tutkimuksessa tarkasteltiin rasvoja aivoihin kuljettavia yhdisteitä. Niitä kutsutaan LPC-molekyyleiksi.
Geenimuoto jopa neljänneksellä väestöstä
Molekyylit vievät aivoihin terveellisiä rasvahappoja, kuten omega-3-rasvoja, joita tarvitaan muistin, oppimisen ja hermosolujen toiminnan tukemiseen. Tutkijat havaitsivat, että nämä rasvat voivat lisätä sairastumisriksiä sellaisilla ihmisillä, joilla on Alzheimeriin liittyvä APOE ε4 -geenimuoto. Jos tätä geenimuotoa ei ole, niin samat rasvat voivat suojata aivoja.
APOE ε4 -geenimuoto ei ole harvinainen. Sitä kantaa jopa noin neljännes väestöstä. Se on todettu yli puolella Alzheimeria sairastavista. Tämä voi selittää sen, miksi esimerkiksi rasvahappoihin tai ravintolisiin perustuvat hoidot eivät ole toimineet kaikille samalla tavalla.
Tutkijat analysoivat yli tuhannen ihmisen veri- ja kudosnäytteitä. Yhteys rasvojen kuljetuksen ja Alzheimerin välillä näkyi vain niillä potilailla, joiden sairaus oli varmistettu uudella verikokeella. Tämä tukee käsitystä, että Alzheimer alkaa kehittyä jo kauan ennen kuin muistioireet tulevat esiin.
Nature-lehdessä julkaistu tutkimus antaa myös toivoa siitä, että tulevaisuudessa Alzheimerin riskiä voitaisiin arvioida aiemmin ja hoitoja räätälöidä yksilöllisesti geenien perusteella.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten aivot, Alzheimer, tutkimus tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Terveys.