Katariina Hänninen

Haastattelut · Stara.fiKatariina Hänninen nousi tunnetuksi Golden Stars -laulukilpailun kautta. Hänninen voitti kisan ylivoimaisesti ollen samalla myös tuomariston suosikki. Nyt Katariina on kuitenkin ottanut pesäeroa kilpailuun ja samalla saanut lisää uskottavuutta myös rockin puolella.

Esikoislevynsä alkukesästä julkaiseva poppari on elänyt musiikin maailmassa pikkulapsesta saakka. Musiikillisuus Katariinalla on jo geeneissä.

– Niin kauan kuin muistan niin ollaan äidin ja isän kanssa laulettu ja soitettu koko perhe. Isäni oli tosi lahjakas laulaja ja äiti on tosi hyvä laulaja. Myös me kaikki sisarukset opiskelemme musiikkia, Katariina valottaa perhetaustaansa.

Perhe oli musikaalinen, mutta omat bändikokeilut ja muut tavanomaiset esiintymiset eivät kuuluneet Katariinan nuoruuteen.

– Olen kotoisin niinkin pienestä kylästä kuin Toholampi. Vaikka se on kulttuurikylä, niin sellaista bändihommaa siellä ei ole ollut. Koulussa oli tosin jotain pikkubändejä. Yksin siellä cd-levyjen kanssa lauleskelin.

– Muutin Helsinkiin opiskelemaan laulua. Muutto oli iso muutos. Kävin tosin jo vuonna 2002 asumassa hetken Helsingissä, mutta silloin tulin nopeasti takaisin. Nykyisin tykkään jo ihan sairaasti olla Helsingissä.

Hännisen esikoissingle Kuolematon nousi nopeasti radioiden soittolistoille pysyen siellä pitkään. Kappale onkin hyvä esimerkki kunnianhimoisen Hännisen pop-rock –soundista ja samalla sinkku oli hyvä alku uralle.

– Kaikki on kyllä lähtenyt hyvin käyntiin. Viime elokuussa tuli ulos Kuolematon sinkku. Olin silloin ensimmäistä kertaa studiolla ja se oli aikamoinen kokemus. Nyt se on tosin jo ihan tuttua hommaa.

Kotona esiintyvästä artistista on yleensä pitkä matka levyttäväksi artistiksi. Katariinan matkan varrelle on mahtunut monia yllätyksiä ja odottamattomia käänteitä.

– Kuulostaa kornilta, mutta en ole koskaan ollut kiinnostunut laulukilpailuista. Jotenkin olen niihin kuitenkin aina eksynyt. Menin kavereiden patistamana Golden Stars –laulukilpailuun ja voitin sen. Pian sen jälkeen Ilkka Vainio kiinnostui minusta ja teimme levytyssopimuksen, Katariina muistelee uransa alkuvaiheita.

Ilkka Vainion lisäksi Katariinan taustalla on häärinyt myös Risto Asikainen. Studiosessiot ovat nyt takana ja esikoislevy valmis. Albumi ilmestyy kesäkuun alussa.

– Odotan ensimmäisen levyn julkaisua pelonsekaisin tuntein. Joka toinen päivä tuntuu tosi hyvältä ja joka toinen päivä pelkään ja itken kotona. Ei tiedä mitä jengi tykkää levystä, vaikka siitä onkin tullut hyvää palautetta. Kirjoittelin juuri levynkansiin tulevia tekstejä keikkabussissa, eli mitä haluan sanoa ihmisille, jotka levyn ostavat. Oli aika mieleenpainuva hetki, kun kirjoitin noita tekstejä. Paljon kiitosta sinne ainakin tuli, Katariina paljastaa.

Katariinan elämä on muuttunut popparin uran alkamisen jälkeen. Vaikka odotuksissa ei ollutkaan punaisia mattoja ja ruusuilla tanssimista, popparin työ on osoittautunut yllättävän raskaaksi.

– Aika hyvin olen pystynyt sopeutumaan siihen, että välillä on hirveä paine ja ihmisiä on kauheasti ympärillä. Varsinkin ihmisiä, jotka haluavat neuvoa ja sanoa jotain. Ihmismäärästä huolimatta tässä ollaan loppujen lopuksi aika yksin. Muita artisteja on ollut tosi mahtava tavata ja jutella omista tunnelmista ja tuntemuksista. Kaikki on kyllä todella mukavaa, vaikka kyllä tämän eteen joutuu paljon näkemään vaivaa, Katariina myöntää.

Takana on haastatteluhetkellä jo muutamia keikkoja, joten unelmien backstage on alkanut jo muotoutua.

– Sieltä löytyisi paljon mukavia ihmisiä ja oma osasto, jossa saan olla keikan jälkeen hetken yksin. Olen yleensä keikan jälkeen niin hektisessä olotilassa, että viisi minuuttia pitää aina rauhoittua. Hyvä tunnelma on backstagella pääasia.

Ensi kesän suunnitelmat ovat pop-prinsessalta vielä auki. Keikat pitävät hänet kiireisenä, mutta ulkomaillakin pitäisi ehtiä käväistä.

– Toivotaan, että olisi hirveästi keikkoja ja kiireitä, mutta että ehtisin välillä elää myös normaalia arkeakin. Toivotaan, että ihmiset tulee keikoille ja pitävät näkemästään. Kesän kohokohta tulee ehkä olemaan matka Lontooseen, missä siskoni asuu tulevan kesän.

Teksti: Jocka Träskbäck