Kingdom of Heaven – Taivas maan päällä

Elokuvat · Stara.fiMenestysohjaaja Ridley Scottin tuorein teos on seikkailutarina, joka sijoittuu 1100-luvun alkupuolelle, suurten ristiretkien aikaan. Leffa jatkaa liiaksikin samoilla linjoilla mm. Aleksanterin ja Troijan kanssa.

Leffa on tarina tavallisesta miehestä, joka tempautuu tahtomattaan vuosikymmenisen sodan melskeisiin. Pian hän huomaa olevansa ritari, jonka vastuulla on historiallisen Jerusalemin kaupungin tulevaisuus – tai tuho. Elokuvan punainen lanka on uskonnollinen suvaitsevaisuus.

Muista antiikin- ja keskiajan elokuvista Kingdom of Heaven poikkeaa siten, että sen tarina on tavallista ihmisläheisempi ja monimuotoisempi. Taistelu ei olekaan enää pelkkää taistelua, vaan nyt neuvottelullakin on osansa näyttävissä taistelussa.

Näyttävyydestä huolimatta leffan tarinassa on muutamia aukkoja. Haaksirikosta selviytyminen tuntuu lähinnä naurettavalta, kuten myös jäämurska keskellä aavikkoa 1100-luvulla.

Leffassa nähdään pienessä roolissa myös suomalainen Jouko Ahola, joka esittää saksalaista soturia. Parin repliikin jälkeen hänen roolihahmoaan kohtaa kuitenkin näyttävä kuolema.

Kingdom of Heaven – Taivas maan päällä on viimeikaisten historiallisten sotaelokuvien sarjassa parhaasta päästä. Viihdyttävä ja välillä jopa jännittävä. Orlando Bloom toimii erittäin kiitettävästi pääroolissa, mutta Liam Neesonia roolityö jää hieman lyhyeksi.

Genre: Sota/draama (K15)

Ohjaaja: Ridley Scott

Pääosissa: Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Edward Norton, Jouko Ahola

Kesto: 2h 27min

Ensi-ilta: 4.5.2005

Pisteet 4/5