Coldplay : X&Y

Albumit · Stara.fi

Brittibändi Coldplayn uutta X&Y -pitkäsoittoa on odotettu kuin kuuta nousevaa ympäri maailmaa. Levyn ensimmäinen singlelohkaisu Speed of Sound debytoi Yhdysvalloissa singlelistan sijalla 8. Aiemmin moiseen saavutukseen on yltänyt vain The Beatles aikanaan.

Briteissä Coldplay on jo vakiinnuttanut paikkansa pop-maailman huipulla. Bändin edellinen A Rush Of Blood To The Head palkittiin sekä Grammy että Brit -patsailla. Myös muualla maailmassa viimeiset pari vuotta ovat olleet yhtyeelle menestyksekkäitä.

Yhtyeen kolmas albumi on raikas kokonaisuus, joka ratsastaa edelleen musiikki edellä, vaikka menestys antaisi mahdollisuuden muuhunkin. Yleisesti ottaen uusi levy on aiempaa enemmän kitaravoittoisempaa tavaraa. Edellisen levyn pianobiisejä jää kaipaamaan, mutta ripaus ”vanhaa” löytyy onneksi Speed Of Sound -hitistä.

Levyn Square One -aloitusraidan kitaraosuudet ja vokaalit kuulostavat välillä pelottavan paljon U2:lta. Välillä taas tunnelmoidaan Pink Floydin hengessä. Ihan omaa soundiaan Coldplay ei siis ole kehittänyt, vaikka yhtyeen soundia kopioidaankin nyt paljon Briteissä.

Edellämainittujen lisäksi levyn parasta antia on Talk -kappale. Levyn päätösbiisi Til Kingdom Come vie tunnelman pilvistä alakerran maailmoihin.

Brittimediat ovat julistaneet Coldplayn maailman parhaaksi bändiksi ja X&Y -albumin maailman parhaaksi levyksi. Ei tämä nyt ihan niin hyvää settiä ole, vaikka hieno levy onkin.

Pisteet 4/5