Johnny Knoxville

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi Jackass-tähti Johnny Knoxvillen Lontoossa. Sittemmin myös elokuvauraa tehnyt Knoxville kertoo näyttelijänurakokemuksistaan sekä Jackass-maineensa hyvistä ja huonoista puolista.

Music TV:n tuottama Jackass-televisiosarja ja -elokuva ovat antanut Johnny Knoxvillelle lähtemättömän hullun miehen maineen. Hengenvaarallisten stunttitemppujen tekijästä on kuitenkin juuri sen ansiosta tullut kulttisankari ja elokuvatähti. Knoxville on näytellyt viime vuosina useissa menestyselokuvissa kuten Men In Black II, Coyote Ugly ja A Dirty Shame.

Jackass-ilmiö muutti elämäni täydellisesti. Se on etenkin tuottanut minulle paljon mielenkiintoisia työtarjouksia. Olen hullujen stunttitemppujeni ansiosta saanut jopa näyttelijänurani alulleen, Knoxville nauraa.

Johnny Knoxville näyttelee ensimmäisen pääosansa The Dukes Of Hazzard -elokuvassa, joka perustuu 1970- ja 1980-luvulla tuotettuun samannimiseen hittitelevisiosarjaan.

Sarjan elokuvaversiossa seurataan rämäpäisten maalaisserkusten – Luke (Knoxville), Bo (American Pie -elokuvista tuttu Seann William Scott) ja Daisy (laulaja Jessica Simpson) Duke – yritystä pelastaa Jesse-sedän (Willie Nelson) maatila pikkupaikkakunnan juonittelevalta pormestarilta (Burt Reynolds).

– Luken esittäminen sujui minulta luonnostaan. Me molemmat olemme elämään rennosti suhtautuvia naistenmiehiä, joilla on herkkä kaasujalka ja jotka eivät sylje lasiin.

– Vaikka suhtaudun vakavasti näyttelijänuraani, itse näytteleminen on minulle jatkuvaa hauskanpitoa. Kokeilen esimerkiksi ainakin omasta mielestäni huvittavan huumorintajuni tehoa kaikkiin kuvauspaikkojeni ihmisiin ja tilanteisiin. Olen jatkuvasti äänessä ja esillä.

Hauskanpitoa ja yllätyksiä

Oman tuotantoyhtiön perustanut, seuraavaksi Daltry Calhoun ja The Ringer -elokuvissa nähtävän Johnny Knoxvillen työura alkoi Big Brother -nimisessä skeittilehdessä 1990-luvun loppupuolella. Hän ja niinikään Jackass-ilmiöstä tuttu Steve-O alkoivat kehitellä skeittivideoiden loppuun koottujen haaveritilanteiden inspiroimina älyttömiä stuntteja lehden printti- ja videoversioille. Music TV:n tuottajille lähetetty näytevideo johti välittömästi Jackass-televisiosarjan tuottamiseen.

– Hauskanpito oli Jackassin perusidea. Tavoitteenamme oli tehdä työpäivistämme mahdollisimman mielenkiintoisia ja yllättäviä. Halusimme myös kokeilla rajojamme, stunttitemppumme olivat keskinäistä kilpailua rohkeudesta.

– Music TV:n luoma Jackass-ilmiö yllätti meidät täydellisesti. Toivoimme villeimmissä haaveissamme heidän innostuvan vain yhdestä erikoisohjelmasta, mutta he tilasivatkin meiltä 26-osaisen televisiosarjan.

Johnny Knoxvillen ja Steve-O:n ohjelmasta kehiteltiin jopa Amerikassa, Englannissa, Japanissa ja Mexicossa kuvattu elokuvaversio, Jackass The Movie. Knoxville ja Jackass-kumppaninsa pyrkivät leffassaan vahingoittamaan itseään muun muassa uiskentelemalla haikalojen seassa ja antamalla vauvakrokotiilin pureskella nännejään.

– Jackass on antanut minulle Hollywoodin rämäpäisimmän ihmisen maineen. Olen maineestani pelkästään kiitollinen, siitä ei ole ollut minulle minkäänlaista harmia. Sehän on tuottanut minulle jopa Hollywood-uran.

– Minulle tarjotut elokuvakäsikirjoitukset sisältävät lähes poikkeuksetta jonkinasteisia viittauksia Jackass-taustaani. The Dukes Of Hazzard -leffassakin on pari kohtausta, jotka olisivat voineet olla Jackass The Moviessa.

Näyttelijänura toiveammattina

34-vuotias Johnny Knoxville, syntymänimeltään P.J. Clap, uskoo kuuluisan Jackass-huumorinsa perustuvan hänen lapsuuskokemuksiinsa Tennesseen Knoxvillessa. Vaikka edelleenkin astmasta kärsivä Knoxville harrasti urheilua, televisiosta ja elokuvista tuli jo varhaislapsuudessa hänen suosikkiajankulutustapansa. Luontaisen kujeiluluonteensa hän peri kumialan yrityksen omistaneelta isältään.

– Isäni teki jatkuvasti kepposia perheenjäsentensä ja työntekijöidensä hyväntahtoiseksi ärsyttämiseksi. Hänen esimerkkinsä innosti minua samanlaisiin käytännön piloihin, joten jouduin temppujeni takia vaikeuksiin jo ensimmäisillä luokillani. Olin koulussa myös aina äänessä, joten jouduin säännöllisesti jälki-istuntoon.

– Vanhempani olisivat halunneet minun jatkavan opintojani yliopistossa, mutta onneksi sain ylipuhuttua heidät. Muutin Los Angelesiin ja kirjoittauduin näyttelijäkouluun, jonka kuitenkin keskeytin kolme viikkoa myöhemmin. Aloin työskennellä baareissa ja Big Brother -lehdessä. Opiskelin kuitenkin myös yksityisopettajan opastamana näyttelemistä. Näyttelijänura on aina ollut toiveammattini, Knoxville tunnustaa haastattelun lopuksi.

Teksti: Jouni Leinonen

Lontoo