Kelly Clarkson

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi American Idol -kilpailusta maailmanmaineeseen raketin lailla nousseen Kelly Clarksonin Lontoossa. Haastattelussa Kelly Clarkson kertoo Behind These Hazel Eyes -singlestään ja matkastaan poptähteyteen.

Amerikkalainen laulaja-laulunkirjoittaja Kelly Clarkson on ollut jo kolmisen vuotta USA:n suosituimpia artisteja. Kotimaansa ensimmäisen Pop Idol -kilpailun – amerikkalaisittain American Idolin – voittaneen Kellyn tähti on kovasta kilpailusta huolimatta vain jatkuvasti kirkastunut.

Kellyn vuonna 2003 ilmestynyt Thankful -niminen debyyttialbumi valloitti odotetusti USA:n hittilistan ykkössijan. Albumilta julkaistut A Moment Like This ja Miss Independent -singlet olivat puolestaan kuukausia radioasemien soitetuimpia toivelauluja.

Kelly Clarkson kirjoitti ja lauloi Thankful -albumilleen Mariah Careyn ja Whitney Houstonin tuotantoa muistuttavia balladeja, mutta hänen viime vuonna ilmestynyt Breakaway -albuminsa esittelee maailmalle hieman Avril Lavignea, Anastaciaa tai vaikkapa Evanescence -bändiä muistuttavan rocklaulaja ja -laulunkirjoittajan. Kelly on löytänyt itsensä kakkosalbumillaan.

– Rakastan rock-vaikutteista popmusiikkia. Aerosmith ja Guns’n’Roses ovat kaikkien aikojen suosikkibändejäni. Halusin kirjoittaa ja laulaa Breakaway -albumilleni oman musiikkimakuni mukaista musiikkia, Kelly tunnustaa.

Terapiaa ja rohkeutta

Breakaway -albumin nimikappale sekä Since U Been Gone, Behind These Hazel Eyes ja Because Of You -laulut ovat jo olleet hittisinglejä ympäri maapallon. Suomessa albumin ensimmäisenä singlenä julkaistiin edelleenkin tiheästi radioaalloilla soiva Since U Been Gone -kappale. Behind These Hazel Eyes -balladi on hittialbumin tuore singlelohkaisu.

Behind These Hazel Eyes -laulu oli viimeinen albumilleni kirjoitettu laulu, se jäi tiukaksi menneen työaikataulun takia melkein pois levyltä. Kappaleen sanat kertovat muutamien muiden albumini kappaleiden tavoin eroon päättyneestä parisuhteesta. Sanoitus perustuu omiin seurustelukokemuksiini, se kertoo eräästä entisestä poikaystävästäni. Hän mursi sydämeni, Kelly paljastaa.

– Lauluni ovat minulle eräänlaisia päiväkirjan lukuja, useimmat sanoitukseni kertovat henkilökohtaisista kokemuksistani ja tunteistani. Laulujen kirjoittaminen on minulle ilmaista terapiaa, olen lapsuudestani lähtien purkanut ajatukseni niihin.

– Henkilökohtaisten asioiden paljastaminen ei pelota minua. Me kaikki koemme ennemmin tai myöhemmin, enemmän tai vähemmän esimerkiksi sydänsuruja. Olisin hyvin onnellinen, jos lauluni – minun omat kokemukseni – auttaisivat fanejani selviytyämään heidän omista elämänkoettelemuksistaan.

Työtä ja periksiantamattomuutta

Texasin Burleson -nimisellä pikkupaikkakunnalla syntynyt Kelly Brianne Clarkson, 22, suunnitteli kouluvuosinaan opiskelevansa meribiologiksi. Kellyn suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun musiikinopettaja kuuli hänen lauluäänensä ja sai suostuteltua hänet kuoroonsa. Kelly teki lukion päätyttyä ahkeasti erilaisia hanttihommia, joiden palkoilla hän äänitti demo-CD:n ja muutti laulajanuran toivossa Los Angelesiin.

Tilapäistöillä itsensä elättäneen Kellyn viihdekaupunkielämän kohokohdaksi jäi vaatimattomasti extra-näyttelijän osa Sabrina Teininoita -televisiosarjassa. Turhautunut ja stressaantunut Kelly päätti muuttaa vuokra-asuntonsa tulipalon jälkeen takaisin Burlesoniin, jossa hän työskenteli muun muassa tarjoilijana ja elokuvateatterin lippukassana.

Ystävät saivat kuitenkin suostuteltua Kellyn vielä kerran kokeilemaan onneaan uudessa kohukykyjenetsintäkilpailussa. Persoonallinen lauluääni sekä huumorintaju ja miellyttävän tavanomainen olemus erottivat Kellyn 10.000 kilpalaulajastaan, hän voitti American Idol -kilpailun syyskuussa 2002.

– Päätymiseni laulajanuralle oli alusta lähtien sattumaa. En lapsuudessani edes tiennyt omaavani lauluäänen. Kun opettaja kertoi ääneni olevan kaunis ja voimakas, hämmästyin aidosti. Kun hän arveli laululahjakkuuteni riittävän jopa ammatiksi, päätin kokeilla mahdollisuuksiani. Tavoitteeni saavuttaminen on kuitenkin vaatinut lahjakkuuteni lisäksi paljon työtä ja etenkin periksiantamattomuutta.

Teksti: Jouni LeinonenLontoo