Eppu Normaali voitti nimikiistan oikeudessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen yksi tunnetuimmista rockyhtyeistä, Eppu Normaali, on voittanut Helsingin käräjäoikeudessa kiistan Akun tehdas -nimestä. Yhtyeen liiketoiminnan ympärille perustettiin kolme vuotta sitten Ylöjärven ja Tampereen rajalle saman niminen yrityskeskus, jossa toistakymmentä audiovisuaalisen alan yritystä toimii ja tarjoaa alan palvelujaan.

Vuonna 1990 perustettiin Helsingissä Akun Tehdas Oy niminen osakeyhtiö, jolla ei ollut kuitenkaan mainittavaa liiketoimintaa. Eppu Normaali Oy vaati oikeusteitse kyseisen yrityksen toiminimeä mitätöitäväksi sillä perusteella, että Akun tehdas oli vakiintunut osaksi Eppu Normaalia, Taloussanomat.fi uutisoi.

Akun Tehdas Oy katsoi, että ”Aku” viittaa lähinnä Aku Ankkaan, eikä yhtyeellä ole nimeen oikeutta. Käräjäoikeus kuitenkin päätti, että Akun tehdas on vakiintunut osaksi Eppu Normaali -yhtyettä lähes 20 vuoden aikana. Näin ollen käräjäoikeus määräsi Akun Tehdas Oy:n toiminimen kumottavaksi ja yrityksen maksamaan myös Eppu Normaali Oy:n oikeudenkäyntikulut.

Eppu Normaali Oy ei ole välttämättä vielä selviytynyt kiistasta voittajana, sillä Taloussanomat.fi:n uutisen mukaan oikeudenkäynnissä oli kyse vain yrityksen toiminimestä. Kiista tulee mahdollisesti jatkumaan ”Akun Tehdas” -tavaramerkin osalta, joskin eilisen vakiintumispäätöksen jälkeen tavaramerkki on helpompi kumota.

Staran saamien tietojen mukaan kyseinen helsinkiläisyritys on nimittäin viime vuonna rekisteröinyt tavaramerkikseen merkin ”Akun Tehdas”. Sillä on siis yksinoikeus käyttää tunnusta esimerkiksi mainonnassa, raha- ja kiinteistöasioissa, urheilussa, koulutuksessa, rakentamisessa ja asennuspalveluissa sekä Eppu Normaali Oy:n pääliiketoiminta-alueella, eli ajanvietteessä ja kulttuuritoiminnoissa, joihin sisältyvät esimerkiksi konsertit ja keikkakiertueet sekä viihdetapahtumat.

Eppu Normaali Oy ei ole missään vaiheessa rekisteröinyt Akun Tehdas -tunnusta, mutta se rekisteröi aiemmin tänä vuonna aputoiminimekseen tunnuksen ”Akun tehdastuotanto”.