Eppu Normaalin nimikiista jatkuu

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen rockyhtye Eppu Normaali voitti viime kuussa Akun tehdas -nimeä koskevan kiistan Helsingin käräjäoikeudessa samannimistä osakeyhtiötä vastaan. Käräjäoikeus päätti, että Akun tehdas -kappaleen nimi on vakiintunut osaksi Eppu Normaali -yhtyettä lähes 20 vuoden aikana. Näin ollen käräjäoikeus määräsi Akun Tehdas Oy:n toiminimen kumottavaksi ja yrityksen maksamaan myös Eppu Normaali Oy:n oikeudenkäyntikulut. Kiista kuitenkin jatkuu yhä.

Akun Tehdas Oy on nimittäin valittanut asiasta hovioikeuteen, joten kiista jatkuu sillä rintamalla jopa vuoden. Nyt riidellään vain toiminimestä, mutta kiista voi kuitenkin jatkua vielä jopa useiden vuosien ajan, sillä Akun Tehdas Oy on rekisteröinyt itselleen ”Akun Tehdas” -tavaramerkin jo vuonna 2003, eikä kukaan ole sitä tuolloin vastustanut.

Tavaramerkin perusteella helsinkiläisyhtiöllä on siis yksinoikeus käyttää ”Akun Tehdas” -tunnusta esimerkiksi mainonnassa, raha- ja kiinteistöasioissa, urheilussa, koulutuksessa, rakentamisessa ja asennuspalveluissa sekä Eppu Normaalin pääliiketoiminta-alueella, ajanvietteessä ja kulttuuritoiminnoissa. Näihin sisältyvät esimerkiksi konsertit ja keikkakiertueet sekä viihdetapahtumat.

Mikäli myös tavaramerkki riitautetaan ja sitä vaaditaan kumottavaksi, ratkaisevaa on, onko Eppu Normaali käyttänyt kappaleensa nimeä tavaramerkinomaisesti samoissa palveluissa tai tavaroissa ennen kuin Akun Tehdas Oy rekisteröi tunnuksen. Rekisteröintihakemus tehtiin 27. marraskuuta 2003, ja Ylöjärvelle avattiin samassa kuussa Akun tehdas -niminen yrityskompleksi. Kyse on siis vain päivistä, mutta on mahdollista, että Akun Tehdas Oy on hakenut tavaramerkkiä vilpillisessä mielessä, jolloin Eppu Normaalin mahdollisuudet kumota myös tavaramerkki olisivat erittäin hyvät.