Suomenruotsalaiset raivostuivat Klamydian kappaleesta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vaasalaisen Klamydia -yhtyeen kappale Närpiön kansallislaulu on aiheuttanut viime päivinä suurehkoa kohua Pohjanmaalla erityisesti suomenruotsalaisten keskuudessa.

Vähemmistön edustajat ovat ottaneet kappaleen sanoituksesta niin sanotusti siepit, mutta yhtyeen keulahahmo Vesku Jokinen puolustaa luonnollisesti sanoitustaan.

– Se on huumoriväritteistä kritiikkiä. Hirvittää se sisäsiitoisuus. Närpiössä asuu nuoria, jotka eivät edes osaa suomea. Vanhemmat ovat tehneet paikasta lapsilleen loukun. Ruotsinkielen vaaliminen on mennyt sairaalloiseksi, Jokinen perusteli Pohjalainen -lehdelle pari viikkoa sitten.

Kappaleen ensimmäisessä säkeistössä viitataan esimerkiksi sukurutsaan. Kyseisessä kohdassa lauletaan näin:

Voi siinä jälkikasvulla pikkasen silmät harittaa, kun iät ja ajat siskon veljellensä parittaa. Tomaatteja viljellään ja suomenkieli on pannassa, molotetaan Närpes-Svenska ja piehtaroidaan lannassa.

Jokinen ottaa sanoituksensa ohella myös laajemmalti kantaa Vaasan seudun kielipolitiikkaan ja sen vakaviin seurauksiin.

– Täälläpäin leikitään jo ihmisten terveydelläkin pelkän kielipolitiikan takia. Lääkäripula on jatkuva, koska lääkäreiden ja hoitajien ruotsinkielisyys on tärkeämpää kuin pätevyys hoitaa ihmisten hyvinvointia.

Suomenruotsalaisten julkisesta tuohtumisesta huolimatta Klamydian levy menestyy mainiosti ainakin myyntilistalla. Uusi albumi on viettänyt jo reilun kuukauden Suomen virallisella albumilistalla ja korkein listasijoitus oli peräti toinen. Yhtyeen kiertue käynnistyy tänään Kaarinasta.

Uusimmat