Sugababes

Haastattelut · Stara.fi

Sugababes-yhtye on tehnyt viime vuosina historiaa nousemalla hittien määrällä mitattuna jopa legendaarisen Spice Girls -yhtyeen ohi Britannian menestyneimpänä naisyhtyeenä. Stara tapasi yhtyeen Lontoossa.

Levy-yhtiön edustaja ohjaa Heidi Rangen, Keisha Buchanan ja Amelle Berrabahin erillisiin neuvotteluhuoneisiin. Heidän tavoitteenaan on antaa muutaman iltapäivätunnin kuluessa erikseen haastatteluja mahdollisimman monelle eurooppalaisen median edustajalle. Suomea tilaisuudessa edustaa viihdelehti Stara.

Heidi Range tervehtii ystävällisesti ja levittää mukanaan tuomansa muovipussin sisällön pöydälle. Hän kysyy kohteliaasti, voisiko hän syödä lounaan haastattelunsa kuluessa. Range on valinnut syötäväkseen ison salaatin, runsastäytteisen leivän ja dietticolan.

– Aamupäivä vierähti puhelinhaastatteluja tehdessä. Siivosin kotini samalla, kun puhuin toimittajien kanssa yli neljä tuntia puhelimessa. Yritän tehdä usein kaksi asiaa kerrallaan. Olen monitoimi-ihme, Range nauraa ja avaa juomatölkin.

– Vapaaillat ovat päivittäisen puuhakkuuteni vastakohtia. Vietän ne kaikkein mieluiten kotona poikaystäväni, ystävieni tai perheenjäsenteni kanssa. Juttelemme, teemme ruokaa ja katselemme elokuvia DVD:ltä. Olen vapaalla yllättävänkin pitkästyttävä ihminen, Range naurahtaa.

Sydänsuruja ja tuskaa

Sugababes on Britannian menestyksekkäimpiä tyttölauluryhmiä. Yhtye on valloittanut saarivaltakunnan singlelistan huipun jo kuusi kertaa. Tyttötrion viidestä studioalbumista kaksi on noussut hittilistan kärkeen. Vuonna 1998 perustettu Sugababes palkittiin helmikuussa 2003 Brit Award -palkinnolla.

Sugababes-tytöt jatkavat uusimmalla Change-nimisellä albumillaan soundinsa kehittelyä. Heidi Range, Keisha Buchanan ja Amelle Berrabah työstivät levyn yhteistyössä heidän edellisiltä levyiltään tuttujen tuottaja-laulunkirjoittajien kuten Dallas Austinin ja Xenomanian kanssa. He ovat päivittäneet popsoundiaan myös uusien yhteistyökumppanien kuten Cathy Dennisin ja Dr Luken avulla.

– Sugababes-soundi muuttuu ja kehittyy jokaisella albumilla. Kokeilemme ennakkoluulottomasti erilaisia musiikkityylejä. Koska henkilökohtaiset musiikkimakumme ovat erilaisia, voimme hyödyntää lauluissamme monipuolisia musiikillisia vaikutteita. Jos toistaisimme itseämme, kyllästyisimme laulamiseen ja työhömme. Myös fanimme ikävystyisivät meihin, Heidi Range kertoo Staralle.

– Sanoitukset syntyvät itsestään. Emme suunnittele ennen yhteisen laulunkirjoitusprosessimme alkua albumeille minkäänlaista teemaa. Seurustelusuhteet saattaisivat olla ainoa tyypillinen laulujemme aihe.

– Poikaystäväni mietiskeli eilen illalla ääneen lauluistamme syntyvää mielikuvaa. Sanoituksistamme voisi kuulemma päätellä, että kärsimme jatkuvista sydänsuruista ja että olemme päivittäin tuskaisessa mielentilassa, Range nauraa.

– Minä olen kuitenkin hyvinkin onnellinen ihminen. Asiani eivät voisi olla paremmin. Elämäni on täydellistä. Myös Keisha ja Amelle ovat tyytyväisiä elämäntilanteeseensa. Sanoituksemme syntyvät useimmissa tapauksissa muiden ihmisten kanssa käymistämme keskusteluista, heidän elämänkokemuksistaan.

Lopullinen koetus

Liverpoolissa syntynyt Heidi India Range, 24, seurustelee viidettä vuotta televisio-ohjelmien juontaja Dave Berryn, 26, kanssa. Britannian suosituimpiin televisiokasvoihin lukeutuva Berry juontaa muun muassa televisiokanava Music TV:n ohjelmia. Range ja Berry muuttivat marraskuun alussa ensimmäiseen yhteiseen asuntoonsa Lontoossa.

– Yhteen muutto on jännittävä kokemus, koska suhteemme joutuu lopulliseen koetukseensa. Dave on minulle täydellinen mies. Hän huolehtii minusta. Hän saa minut myös nauramaan asioille monta kertaa päivässä.

– Meillä on yhdessä hauskaa. Vaikka olemme seurustelleet jo yli neljä vuotta, odotan malttamattomasti hänen näkemistään aina erillään viettämämme ajan jälkeen, Heidi Range kertoo Staralle.

Change-albumin ja siltä julkaistavien singlejen markkinointi pitävät Sugababes-tytöt kiireisinä ensi kesään saakka. Albumin toisena singlenä julkaistava nimikappale Change ilmestyi joulukuun puolivälissä. Sugababes tekee maaliskuussa ja huhtikuussa 2008 Britannian kiertueen.

– Elämä on hyvällä tavalla kiireistä. Change on hyvä albumi. Teemme mielellämme kaikkemme sen markkinoimiseksi. Odottelen jo mielenkiinnolla kevään konserttikiertuetta. Faneillemme esiintyminen on työmme parhaita puolia.

– Haluaisimme tulla kiertueelle myös Suomeen. Suomen vierailumme ovat olleet aina hyviä kokemuksia. Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä. Promokäyntimme ovat olleet yleensä hieman ennen joulua. Haluaisin päästä uudestaan paikallisille joulumarkkinoille, Heidi kertoo haastattelun lopuksi.

Jouni Leinonen

Lontoo