Poliisin nettisensuurista kansainvälinen selkkaus

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen poliisin harjoittama internetsivustojen sensuuri on paisunut jo kansainväliseksi selkkaukseksi, kun poliisi sensuroi perusteettomasti lukuisten muiden syyttömien sivustojen tapaan myös Thaimaan edesmenneen prinsessan muistoa vaalineen verkkosivuston osoitteessa www.thaimisc.com.

Kuluneella viikolla Suomi on joutunut naurunalaiseksi lukuisissa sananvapauden vastaista ja laitonta sensuuria käsitelleissä artikkeleissa kansainvälisessä lehdistössä. Päähuomio on kiinnitetty siihen, että poliisi sensuroi myös sananvapautta puolustaneen ja sensuuria vastustaneen suomalaisen verkkosivuston, vaikka lain mukaan sensuuri ei voi edes koskea kotimaisia sivustoja.

Nyt Thaimaan sananvapausjärjestö FACT vaatii maansa suurlähettilään kutsumista kotiin ja Suomen hallituksen anteeksipyyntöä prinsessan muistoa kunnioittaneen verkkosivuston sensuroimisesta lapsipornona. Lisäksi FACT vaatii kirjoituksessaan Thaimaan pääministeriä, ulkoministeriä ja kulttuuriministeriä tekemään diplomaattiset protestit Thaimaan kruunuun kohdistuneesta halveksunnasta, Piraattiliitto uutisoi.

Tapaus on thaimaalaisten mukaan loannut rakastetun prinsessan muiston, mikä on Thaimaassa vakava rikos. Kuninkaallinen perhe nauttii maassa aivan erityislaatuista kunnioitusta, ja heidän halventamisestaan voidaan tuomita jopa 15 vuodeksi vankeuteen.

Suomen hallituksen viestintäministeri Suvi Linden ei ole osannut antaa syntyneestä kohusta ja poliisin suorittamasta laittomasta sensuurista lainkaan asiallisia lausuntoja. Verkossa kerätäänkin parhaillaan nimiä kansalaisadressiin, jossa vaaditaan Suvi Lindenin eroa. Lisätietoa aiheesta löytyy myös EFFI ry:n verkkosivuilta.