Sean Kingston

Haastattelut · Stara.fi

Jamaikalaissyntyinen, mutta Miamissa Yhdysvalloissa varttunut poptähti Sean Kingston käväisi äskettäin konsertoimassa Suomessa. Stara tapasi 18-vuotiaan supertähden hänen sviitissään ennen illan konserttia. Suomalainen talvikeli ei ollut paras kokemus etelän lämpöön tottuneelle tähdelle.

– Olen nyt ensimmäistä kertaa Suomessa ja minulla on ollut hauskaa. En tiedä paljoa Suomesta, mutta täällä on energistä ja mukavaa menoa ja pidän siitä. Täällä on ehkä hieman liian kylmä, Sean Kingston kertoi Staralle.

Sean Kingston, oikealta nimeltään Sean Anderson, tunnetaan parhaiten hitistään Beautiful Girls, joka on soinut kuluneena talvena runsaasti radioaalloilla ja täyttänyt tanssilattioita ympäri maailmaa. Hitti ja sen imussa julkaistu esikoisalbumi vievät miestä nykyisin vauhdilla ympäri maailmaa.

Kingstonin esikoislevyn tuottajana toimi yksi nykypäivän menestyksekkäimmistä nimistä, Jonathan J.R. Rotem, joka päätyi tuottamaan Kingstonin musiikkia onnellisten yhteensattumien ja artistin sitkeyden ansiosta. Tosin myös internetillä oli merkittävä osuus tapahtumissa.

– Tapasin J.R. Rotemin MySpacessa. Lähetin hänelle viestejä kahdeksan kertaa päivässä kahden viikon ajan ja painostin häntä kuuntelemaan musiikkiani. Lopulta hän suostui kuuntelemaan ja pian hän pyysikin veljeään ottamaan minuun yhteyttä puhelimitse.

– He ilmoittivat haluavansa tehdä kanssani yhteistyötä ja lennättivät minut Miamista Los Angelesiin studioon. Sattumalta veljeni asui Losissa, joten pystyin asumaan hänen luonaan. Sitten he tarjosivat minulle levytyssopimusta, Sean Kingston kertoo.

Pitkää päivää studion sohvalla

Tuolloin vasta 16-vuotias pojankoltiainen halusi toteuttaa itseään kirjoittamalla omat kappaleensa, vaikka J.R. Rotemilla olisi ollut pöytälaatikossaan varmasti lukuisia hittejä odottamassa esittäjäänsä.

– Monikaan ei tiedä, että kirjoitin kaiken levylleni. Heräsin aamulla, menin studiolle ja aloin kirjoittaa kappaleitani. Tein kaksi tai kolme kappaletta päivässä ja olin studiossa todella pitkiä aikoja. Joskus nukuin yötkin studion sohvalla. Saimme lopulta levyn tehtyä melkein viidessä viikossa.

Levyllä on mukana myös omakohtaisia tarinoita, mutta läpimurtohitti Beautiful Girls syntyi puhtaan fiilistelyn seurauksena Ben E. Kingin Stand By Me -klassikkokappaleen pohjalta.

– Sen takana ei oikeastaan ole varsinaista tarinaa. Se on hauska kappale, jonon moni voi samaistua. Halusin tehdä ensimmäiseksi singleksi jotain erilaista. En halunnut tavallista peruskamaa, joten kappale teki pesäeroa muihin nuoriin artisteihin, Sean Kingston kertoo Staralle.

Kingstonin musiikkityyli on raikas sekoitus hiphopia, reggaeta ja monia muita elementtejä uudessa omaperäisessä muotissa. Poptähti tulikin samalla luoneeksi itselleen omaperäisen tyylin.

– Itse asiassa musiikillani on myös nimi. Minä kutsun sitä regpopiksi. Musiikkityylini on siis regpoppia, mutta kokonaisuutena ajatellen teen kuitenkin hiphopia. En sanoisi, että hiphop on kuollut, mutta ihmiset eivät halua enää kuulla rankempaa räppiä. He haluavat kaupallista musiikkia, joka saa aikaan hyvän tunnelman ja joka lievittää stressiä. Sellaista musiikkia minä teen.

Rankka nuoruus ja äiti vankilassa

Nykyinen hittiartisti päätyi tekemään musiikkia jo naskalina, mistä saakka uravalinta on ollut selvä. Muusikon vikaa on tullut myös verenperintönä, sillä Kingstonin isoisä oli tunnettu muusikko. Hän kuitenkin menehtyi jo ennen pojanpoikansa musiikkiuran alkamista.

– Aloin tekemään musiikkia kahdeksanvuotiaana ja sain suuren tilaisuuteni 16-vuotiaana. Isoisälläni ei ollut juurikaan vaikutusta, koska hän kuoli kun olin nuori. En oikeastaan ehtinyt koskaan tutustua häneen. Minulle on kuitenkin kerrottu, että hän rakasti musiikkia ja studiotyöskentelyä sekä musiikin ja biittien tekemistä, kuten minäkin. Meillä on siis yhtäläisyyksiä.

Perhe-elämä ei ole aina ollut Sean Kingstonille ruusuilla tanssimista, sillä hänen äitinsä joutui vankilaan Seanin ollessa teini-ikäinen. Poika kirjoitti aiheesta levylleen äidilleen omistetun Dry Your Eyes -kappaleen.

Dry Your Eyes on todella henkilökohtainen kappale minulle. Se kertoo siitä, kun äitini joutui vankilaan ollessani vasta 14-vuotias. Se oli minulle vaikea paikka, koska minulla ei ollut ketään kenelle soittaa. Se oli vaikeaa aikaa myös veljelleni ja siskolleni. Isämme oli jamaikalla, eikä hän saanut tulla Yhdysvaltoihin ”tietyn tilanteen” takia.

– Nyt äitini on jo päässyt vankilasta, mutta kirjoitin aiheesta kappaleen hänen ollessaan vielä siellä. Se on tummasävyinen kappale, josta tulee levyni viimeinen singlelohkaisu.

Sean Kingston tuli täysi-ikäiseksi vasta kolme viikkoa ennen Suomen keikkaansa. 18-vuotispäivänsä kunniaksi artisti järjesti valtavat juhlat ja hän julkaisi myös singlen merkkipäivästään.

– Minulla oli todella suuret syntymäpäiväjuhlat – sellaiset supersynttärit. 18-vuotispäivä on jamaikalaisille suuri askel ja ihmiset saavat silloin myös äänioikeuden. Juhliini saapui paljon julkkiksia ja tein siitä myös oman kappaleen, Sean Kingston iloitsee.

Bisnestä myös musiikilla ja vaatteilla

Monien muiden amerikkalaisten artistien tapaan myös Sean Kingston on laajentanut uraansa monille aloille heti menestyttyään. Hän on ehtinyt perustaa esimerkiksi oman levy-yhtiön ja vaatemerkin. Jatkossa hänet voi mahdollisesti nähdä myös valkokankaalla.

– Ehkä voisin myös näytellä. Minulla on jo nyt oma vaatemallisto, jota suunnittelen parhaillaan. Suurin hankkeeni tällä hetkellä on kuitenkin oma levy-yhtiöni Time Is Money Entertainment, jota pyöritän parin kumppanini kanssa. Haluan tehdä uusista artisteista tähtiä. Ensimmäinen artistikiinnitykseni on nimeltään Lil Chief.

Vaikka näyttelijänura antaisi vielä odottaa, on Sean Kingston päässyt mukaan valkokankaalle ainakin oman hittikappaleensa myötä. Beautiful Girls soi nimittäin tuoreessa Cloverfield -elokuvassa. Se tuli artistillekin yllätyksenä.

– Se oli ihan hullua. Kuulin siitä vasta muutama viikko sitten ystävältäni. Hän soitti ja kertoi, että kappaleeni soi tuossa elokuvassa. En voinut uskoa sitä. Se oli ihan hullua, Kingston iloitsee Staralle.

Elämä hymyilee siis miamilaiselle tähdelle. Takana on myös useita vierailuja megatähtien levyillä sekä upeita keikkoja Gwen Stefanin kiertueen lämmittelijänä.

– Gwen Stefanin kiertue oli uskomatonta ja hienoa! Hän on supertähti ja olin onnellinen saadessani olla mukana. Hän itse pyysi minua mukaan ja meillä oli hauskaa. Hän on todellinen jalat maassa -tyyppi. Rakastan sitä mitä teen parhaillaan. Kiertueita ja koko tätä pakettia. Tämä tuntuu mahtavalta ja olen innoissani.

– Nykyisin yritän keskittyä moniin asioihin. Suuntaan pian keikoille Australiaan, Japaniin, Brasiliaan ja Afrikkaan. Sitten palaan Yhdysvaltoihin ja alan tekemään uutta levyäni, Sean Kingston toteaa haastattelun päätteeksi.

Teksti: Jocka Träskbäck