Suomalaiskappaleen biisivarkaus oikeuteen myös Yhdysvalloissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Amerikkalaisen tuottajaguru Timothy ”Timbaland” Mosleyn taannoinen biisivarkaus on etenemässä oikeuteen Yhdysvalloissa. Kyse on suomalaisen Janne ”Tempest” Sunin kappaleesta, jonka pohjalta Timbaland teki aikoinaan Do It -nimisen hittikappaleen Nelly Furtadolle.

Oikeuteen Timbalandin on kuitenkin nyt haastanut norjalaista Commodore 64 -muusikko Glenn Rune ”GRG” Gallefossia edustava Kernel Records. Timbalandin lainaama ote on nimittäin peräisin Gallefossin vuonna 2000 tekemästä suomalaiskappaleen C64-versiosta.

– Sunilla on säveltäjän oikeus, kun taas Gallefoss on ollut sovittaja, esittäjä ja tuottaja, jonka äänitettä on kopioitu, lakimies Mikko Välimäki kertoi Digitodaylle.

Biisivarkaudesta on kirjoitettu parin vuoden aikana monissa merkittävissä musiikkilehdissä ympäri maailmaa ja esimerkiksi arvostettu Rolling Stone kirjoitti asiasta kärjekkään artikkelin. Asiasta laajasti tänään uutisoineen suomalaisen Digitoday-julkaisun mukaan Timbaland ei ole ottanut mitään yhteyttä Suniin tai Gallefossiin.

Tammikuussa Helsingin käräjäoikeus kumosi yllättäen alkuperäisen kappaleen oikeudet omistavan Kernelin Recordsin kanteen, vaikka asiantuntijalausuntojen mukaan kyseessä oli selvä biisivarkaus ja vaikka Timbaland on itse myöntänyt samplanneensä kappaletta. Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.