Älä hengitä heliumia – hengenlähtö vaarana

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vappuna suomalaisten juhlintaan kuuluvat olennaisena osana muiden muassa serpentiini, torvet, naamarit ja erityisesti ilmapallot. Monet pitävät kanssajuhlijoiden hauskuttamisesta ilmapallojen sisältämää heliumia hengittämällä, koska se nostaa hauskasti puheäänen korkeutta.

Heliumin hengittämistä tulisi kuitenkin välttää, sillä se voi pahimmassa tapauksessa olla hengenvaarallista.

– Helium on samalla tavalla vaarallinen kaasu kuin typpi ja argon. Ne eivät ole muuten vaarallisia, mutta ne syrjäyttävät hapen keuhkoista. Jos heliumia vetää kaksi keuhkollista ilman välihengähdystä, hengenlähtö on hyvin lähellä, erikoiskaasulogistikko Leena Myllys kertoi MTV3:lle.

Ulkomailla heliumin liiallinen hengittäminen on johtanut jopa kuolemantapauksiin, mutta Suomessa kuolemantapauksia ei ole ainakaan tiedossa.