Jämi Fly In -ilmailutapahtuma kasvaa ja kansainvälistyy

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen merkittävimpiin ilmailutapahtumiin lukeutuva Jämi Fly In järjestetään tänä vuonna 10. – 11. heinäkuuta. Samalla tapahtuma kasvaa ja kansainvälistyy huomattavasti. Tapahtuman ohjelma on tuttuun tapaan yllätyksellinen ja historiallinen. Lisätietoja tapahtumasta osoitteessa www.jamiflyin.com.

Suomen Kuvalehden julistamasta kilpailusta 75 vuotta sitten alkunsa saanut Jämin lentopaikka juhlistaa vuosiaan perinteisen Jämi Fly In -ilmailutapahtuman yhteydessä järjestettävän viikonlopun mittaisen, kansainvälisen lentonäytöksen voimin.

Pääesiintyjistä Pär Cederqvist saapuu Jämille Ruotsista Bilteman omistamalla Supermarine Spitfire Mk. XVI:llä, viime vuonna huikeaa purjetaitolentoa DFS Habicht E -koneellaan esittänyt saksalaisen Christoph Zahnin tämän vuoden numero sisältää ennennäkemättömän uutuuden, kun hänen maanmiehensä Bernd Vogt lennättää mittakaavaan 1:2 rakennettua DFS Habicht E -lennokkiaan muodostelmassa esikuvansa kanssa.

Solaris Aviation Group Puolasta esittelee valmistamaansa Luscombe Phantom II – lentokonetta, Luxemburgista saapuu kahdeksan koneen ja parinkymmenen henkilön ryhmä sekä yksittäisiä ilmailijoita lisäksi ainakin Virosta, Venäjältä, Iso-Britanniasta, Belgiasta, Hollannista ja Ruotsista.

Suomen Ilmavoimien historiaa näytöksessä edustavat muiden muassa Gloster Gauntlet Mk. II, Douglas DC-3, Saab Safir ja molemmat vielä lentävät Fouga Magisterit. Kappale sotahistoriaa on näytteillä Jämi Areenassa, jonne Ilmavoimienkin museona tunnettu Keski-Suomen Ilmailumuseo tuo Tykistöprikaatin avustamana Lappiin 1942 pudonneen saksalaisen Messerschmitt Bf 109 F-4 -koneen hylyn. Omaa toimintaansa Tykistöprikaati esittelee esimerkiksi paikalle tuomansa sääaseman avulla.

Siviili-ilmailua edustaa muiden muassa Porissa ammattilentäjiä kouluttava Suomen Ilmailuopisto, jonka lennonopettaja Jari Halttunen esiintyy näytöksessä opiston Extra 300 L -taitolentokoneella. Maanäyttelyyn Ilmailuopisto tuo muuta lentokalustoaan. Muista ilmailualan oppilaitoksista toimintaansa esittelee mm. Patria ja WinNova.

Lentonäytöksen avajaisiksi taivaalla nähdään maailman suurin Suomen lippu, jonka tuo alas Jussi Sistonen Tampereen Laskuvarjokerhosta. Hyppykoneena näytöksessä on Panu Kääriäisen ja Janne Laurisen omin käsin rakentama Comp Air 8 -potkuriturbiinilentokone. Tällä koneellaan Panu ja Janne osallistuvat lauantain experimental-kilpailuun, jossa esitellään ja palkitaan kilpailuun tuodut, itserakennetut lentokoneet.

Yleisöä lennätetään kuumailmapalloilla ja helikopterilla, lapsille on tivolia ja touhua ja lauantai illan kruunaa Lomahotelli Jämin terassilla klo 21 musisoinnin aloittava Cool Quartet, jossa puhaltelee tunnettu ilmailumies Heikki Nikunen. Lisäksi hHuimapäille valo- ja videokuvaajille tarjotaan mahdollisuutta ”ilmasta-ilmaan” kuvaukseen, ”tukevasti” maasta käsin Janneniska Oy:n paikalle tuomasta, maailman suurimmasta henkilönostimesta, joka nousee aina 104 metriin asti.