”Elokuvat jaetaan pian vain verkon kautta”

Viihdeuutiset · Niina Niskanen

Elokuvia on saanut vuokrattua muiden muassa laajakaistan kautta katsottavaksi jo monien vuosien ajan. Muiden muassa Warner on julkaissut kaikki tuotoksensa samanaikaisesti myös ladattavassa muodossa. Ensi-illat ovat olleet kuitenkin katsottavissa vain teattereissa.

Mulholland Drive -elokuvan ohjaaja David Lynch on ollut edelläkävijä uuden teknologian käyttämisessä. Miehen mukaan valkokankaat ja elokuvateatterit ovat pian tiensä päässä. Tämä johtuu siitä, että elokuvat ovat tulevaisuudessa jaossa vain verkossa. Lynch voisi laittaa myös omat tuotoksensa ladattaviksi verkkosivuille, sillä se on osa tätä kehitystä. Lataaminen on helppoa jokaiselle, mutta valitettavasti kotitelevio ei kuitenkaan vedä vertoja elokuvateatterille. Iso ruutu ja tunnelma teatterissa ovat aivan omaa luokkaansa.

– Äänentoisto ja valkokangas vievät mukanaan jokaisen katsojan. Elokuvaan pystyy eläytymään. Eläytyminen on paljon hankalampaa pienen näytön kautta kotona, David Lynch kertoi.

– Sillä ei kuitenkaan tulevaisuudessa ole väliä, miten ihmiset katsovat elokuvan. Heille on tärkeintä se, että tuotanto nähdään nopeasti. Tottakai laatu ja kauneus ovat myös tärkeitä. Jotkut elokuvat toimivat onneksi pienissä näytöissä, mutta 2001: A Space Odyssey oli pienellä ruudulla kuin surkea vitsi.