Tutkijat hämmentyivät – aurinko palasi pohjoiseen liian aikaisin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Äskettäin Suomessa julistettiin kaamos tältä vuodelta päättyneeksi, kun Nuorgamissakin nähtiin jälleen aurinko kuukausien tauon jälkeen. Grönlannissa sekä asukkaat että tutkijat ovat nyt seuranneet hämmentyneinä samaa ilmiötä, koska siellä aurinko saapui alueelle kaksi päivää liian aikaisin.

Tutkijat olivat laskeneet, että kaamos olisi loppunut Grönlannin Ilulissatissa 13. tammikuuta, mutta aurinko nähtiin kuitenkin paistamassa yllättäen jo 11. tammikuuta. Tapaus vaikuttaa pikkujutulta, mutta se on kuitenkin ennennäkemätön tieteellinen poikkeus, johon haetaan nyt kuumeisesti syytä. Asiasta eilen uutisoineen Time-lehden mukaan tutkijoilla on jo aavistuksia siitä mikä voisi olla syynä tapahtuneeseen.

Yksi mahdollisista ratkaisuista on se, että Ilulissatin aikaiseen aurinkoon olisi syynä ilmastonmuutos ja sen aiheuttama jäätiköiden sulaminen. Alueen keskilämpö viime vuonna oli kolme astetta tavallista korkeampi. Se on mahdollisesti sulattanut horisontissa siintävää jäätikköä niin paljon, että taivaanrannan madaltuminen aiheutti auringon ennenaikaisen paluun. Toinen – ja se epätodennäköisempi – vaihtoehto on maan kiertoradan muuttuminen.