Suomen parhaat verkkosivut -kilpailun järjestäjä uhkaa bloggaajia oikeudella

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen parhaat verkkosivut -nimistä kilpailua on Suomessa järjestetty jo muutaman vuoden ajan. Vuonna 2007 kilpailu aiheutti runsaasti kriittistä keskustelua erityisesti blogeissa, kun maksulliseen kilpailuun kutsuttiin mukaan myös toimimattomia sivustoja, joiden kerrottiin olevan ”visuaalisia, kauniita ja hyvin tehtyjä”.

Moni kilpailuun kriittisesti suhtautunut esitti siitä varsin kriittisiäkin kommentteja. Keskustelu kuitenkin rauhoittui hiljalleen, ja Suomen parhaat verkkosivut -kilpailusta on sittemmin kuultu harvakseltaan. Viime päivinä kilpailu on kuitenkin elvytetty uudelleen ja Staran saamien tietojen mukaan sitä markkinoidaan tällä hetkellä myös televisiossa.

Vuonna 2007 kilpailun järjesti Coperdia Oy, joka on sittemmin mennyt jo konkurssiin. Nykyisin kilpailua järjestää Nova Trotters Oy, jonka nimissä yhtiön hallituksen jäsen on tänään lähestynyt lukuisia bloggaajia varsin uhkaavalla kirjeellä. Viestissä yhtiön kerrotaan jo tehneen kriittisistä nettikirjoituksista rikosilmoituksen ja bloggaajia vaaditaan poistamaan välittömästi kirjoituksensa, vai muussa tapauksessa yhtiö harkitsee asian viemistä eteenpäin ja mainitsee yhdeksi mahdollisuudeksi myös korvausvaatimuksen nostamisen käräjäoikeudessa.

Suomen Parhaat Verkkosivut Nova Trotters Oy

Viestin lakiasiaintoimistonsa nimissä allekirjoittanut Marko Tapani Virta kuuluu Staran saamien tietojen mukaan sekä Nova Trotters Oy:n että WebSiteRace Oy:n hallitukseen. Tämän lisäksi viestin allekirjoittajaksi on merkitty Lakiasiaintoimisto Marko Virta Oy, mutta sellaista osakeyhtiötä ole kaupparekisterin mukaan olemassa. Samalla nimellä rekisterissä on ainoastaan yksityinen toiminimi, joten rekisteritietojen perusteella on aihetta olettaa viestin sisältäneen noilta osin myös valheellista tietoa.

Nova Trotters Oy hallitus

Uhkaavassa viestissä todetaan, että rikosilmoitus on tehty ”valheellisista ja herjaavista” kirjoituksista. Termi ”herjaus” viittaa todennäköisesti sen tuoreempaan versioon, kunnianloukkaukseen. Suomen lain mukaan oikeushenkilöllä, esimerkiksi yrityksellä, ei kuitenkaan ole kunniaa jota voisi loukata. Myöskään esimerkiksi sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa säädetyn lain perusteella bloggaajia ei voida haastaa oikeuteen, koska he ovat yksityishenkilöitä. Bloggaajat ovat tänään vaatineet uhkavaatimuksen esittäjältä perusteluja vaatimukselle, mutta Nova Trotters Oy ei ole sellaisia pyynnöistä huolimatta kertonut.

Keskustelu aiheesta käy parhaillaan kuumana mikroblogissaLisää aiheesta esimerkiksi näistä blogikirjoituksista.