Hurja väite: ”Superkuu aiheutti Japanin maanjäristyksen”

Ohhoh! · Stara.fi

Internetissä vellovat salaliittoteoriat ja spekulaatiot tulevat vääjäämättä esiin aina kun maailmalla tapahtuu jotain merkittävää. Japanin eilinen maanjäristys ei ole ollut poikkeus. Dramaattisille tapahtumille on nyt haettu syytä monista asioista, kuten muiden muassa niin sanotusta ”superkuusta”.

Verkossa parhaillaan kulovalkean tavoin leviävässä väitteessä todetaan, että maaliskuun 19. päivänä maapallo on lähimpänä kuuta 18 vuoteen. Tällaista ilmiötä sanotaan ”superkuuksi”, ja kuun läheisyys aiheuttaa maanjäristyksiä ja muita luonnonmullistuksia. Superkuu-termin keksijä Richard Nolle totesi aiemmin, että tämän vuoden superkuu on voimakkaampi kuin koskaan.

Aiheesta on kirjoitettu runsaasti jo ennen Japanin maanjäristystä ja sen aiheuttamaa tsunamia. Esimerkiksi viime viikolla – vain muutama päivä ennen Japanin katastrofia – superkuuhun uskovat veikkasivat, että maapalloa kohtaisi lähiaikoina harvinaisen suuri maanjäristys. Ennuste piti paikkansa, ja parin viime päivän aikana spekulaatiot superkuun ympärillä ovat kiihtyneet.

Eilen myös Suomessa ihmeteltiin syytä siihen, että kahden vuorokauden sisällä maapallolla tapahtui viisi luonnonmullistusta, joista suurin osa on ollut Japanissa ja Kiinassa tapahtuneita maanjäristyksiä sekä Karangetang-tulivuoren purkaus Indonesiassa. Suomalainen seismologi Matti Tarvainen kertoi Uusi Suomi -lehdelle, että tapahtuman eivät liity toisiinsa. Samoilla linjoilla on ollut myös Bristolin yliopiston seismologian professori George Helffrich. Verkossa moni on kuitenkin toista mieltä.

AccuWeather-palvelun sivuille kirjoitetussa artikkelissa Daniel Vogler toteaa, että edellinen ”superkuu” tapahtui 10. tammikuuta 2005, eli pian Aasian tuhoisan maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen. Superkuuhun on nyt on liitetty myös Australian tulvat ja Uuden-Seelannin tuhoisa maanjäristys. Joidenkin mielestä puheet superkuusta ja sen vaikutuksista ovat ainoastaan paniikin lietsomista, mutta moni pitää asiaa selvänä. Asiasta uutisoi australialainen Adelaine Now -lehti.