Tuomarikin nauroi – Levy-yhtiöt vaativat nettipiraateilta 75 000 000 000 000 dollarin korvauksia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Levy- ja elokuvayhtiöiden piratismista kiinni jääneille esittämät korvausvaatimukset ovat olleet useimmiten täysin naurettavia niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Nyt Yhdysvalloissa on kuitenkin menty jo hieman liian pitkälle, sillä LimeWire-palvelulle on esitetty lajissaan ennennäkemätön vaatimus.

Tekijänoikeudella suojattuja tiedostoja jakaneelta ja taannoin jo suljetulta LimeWire-nettipalvelulta vaaditaan nyt nimittäin RIAA:n toimesta oikeudessa 75.000.000.000.000 dollarin, eli 75 biljoonan, korvauksia. Levy-yhtiöiden vaatimus menee niin överiksi, että jopa asiaa käsittelevä tuomari Kimba Wood totesi sen olevan täysin absurdi, Computerworld-julkaisu uutisoi.

Nyt vaadittu 75 biljoonaa on enemmän kuin kaikki maailman levy-yhtiöt ovat tuottaneet äänilevyn keksimisen jälkeen. Jos rahat jaettaisiin 300 miljoonalle amerikkalaiselle, saisi jokainen 255.000 dollaria. Rahalla voisi ostaa esimerkiksi 150.000 matkaa avaruussukkulalla.

The Recording Industry Association of America, eli RIAA, perustelee vaatimustaan sillä, että jaossa oli yhteensä 11.000 tekijänoikeuden suojaamaa kappaletta. Jokaisesta ladatusta kappaleesta vaaditaan 150.000 dollarin korvauksia. Tuomari kirjoitti 14-sivuisessa lausumassaan, että vaatimus loukkaa kansalaisten oikeustajua eikä ole millään tavalla perusteltu.