DJ-tekijänoikeuskohu: Näin vastasi Gramex

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme pari viikkoa sitten suomalaisten tiskijukkien tukalasta tilanteesta, joka nousi jälleen esiin Helsingissä järjestettyjen ratsioiden myötä. Suomessa on jo vuosien ajan viritelty keskustelua tiskijukkien maksamista ylisuurista tekijänoikeuskorvauksista, mutta nyt DJ-ammattilaiset nousivat barrikadeille.

Tiskijukat joutuvat nykytilanteessa maksamaan soittamansa digitaaliset musiikkikappaleet jopa joka vuosi uudelleen tekijänoikeuskorvauksina. Enää ei nimittäin riitä, että DJ on ostanut musiikkinsa laillisesti esimerkiksi internetin musiikkikaupoista. Tämä siitä huolimatta, että lisäksi myös ravintola joutuu maksamaan musiikin soitosta korvauksia.

Tiskijukat vaativat kestämättömään tilanteeseen pikaista muutosta. Nyt Gramex on vastannut sille lähetettyyn kirjelmään. Vastaus on nyt julkaistu kokonaisuudessaan DJ Orionin verkkosivuilla.

– On täyttä faktaa, että tällä hetkellä lisenssit eivät ole pystyneet seuraamaan täysin aikaa mm. mainitsemiesi mashupien, remixien yms. osalta. Mainitsemasi Iso-Britannian malli on itse asiassa ollut jo meillä sisäisessä pohdinnassa, ja todennäköisesti sitä tullaan hyödyntämään myös meillä jatkossa, Gramexin apulaisjohtaja Tuomas Talonpoika vastasi.

– Olen varma, että tulemme ottamaan opiksi nyt tapahtuneen tarkastuksen aiheuttamasta kohusta ja mielipahasta, ja pahoittelen itse, että asia on nyt kääntynyt tähän asentoon.