Pääsiäissaarten mysteeri selvisi? Jättipatsas saatiin kävelemään

Matkailu Nettivideot Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Tutkijoita on jo vuosikausia kiinnostanut Tyynellä valtamerellä sijaitsevan Pääsiäissaaren moai-patsaiden historia. Erityisesti kymmeniä tonneja painavien patsaiden kuljettamista on tutkittu runsaasti. Nyt eräästä kuljetusteoriasta on julkaistu uskomaton video.

National Geographic on julkaissut YouTube-palvelussa videon, jossa tutkijat Terry Hunt ja Carl Lipo testaavat uutta teoriaa siitä, kuinka massiiviset patsaat on saatu paikoilleen satoja vuosia sitten. Tutkijoiden teorian mukaan pääsiäissaarelaiset ovat voineet ”kävelyttää” moai-patsaat paikalleen köysien avulla. Huikealla videolla suurikokoinen patsaskopio liikkuu kuin liikkuukin köysiä vetelevien ihmisten toimesta.

Pääsiäissaaren moai-patsaat ovat jo vuosia lumonneet tutkijoita myysteerisyydellään. Päiden muotoon valmistettujen muinaisten patsaiden kuljettamisesta on tähän mennessä esitetty lukuisia teorioita, joihin lukeutuu esimerkiksi erilaisten alustojen ja telojen käyttö. Varmaa vastausta siihen, miten massiivisia patsaita ollaan alunperin kuljetettu, ei kuitenkaan vielä olla saatu.