Tässä on hyvä syy harjata hampaat: ”Odottamaton vaikutus”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Monet viihdemaailman tähdet korjauttavat julkisuuteen noustuaan ensitöikseen hammaskalustonsa. Valkoinen Hollywood-hymy nähdäänkin tärkeänä merkkinä ihmisen hyvinvoinnista. Nyt brittiläinen tutkimus todistaa, että sillä on merkitystä myös parinmuodostuksessa.

Tutkimuksen mukaan tasaisella ja valkoisella hammasrivistöllä varustellut ihmiset nähdään viehättävämpinä yksilöinä. Tutkijoiden mukaan kauniit hampaat ovat ihmiselle samanlainen statussymboli kuin riikinkukolle sen häntä. Ne viestivät terveydestä ja elinvoimasta.

Lancashiren ja Leedsin yliopistojen tutkijat ottivat kuvia malleista, minkä jälkeen he muuttivat digitaalisesti heidän hampaidensa väriä ja muotoa. Hampaista tehtiin keltaisenruskeita, luonnollisen valkoisia ja säkenöivän valkoisia, jotka saadaan aikaan valkaisulla. Mallien kuvia näytettiin 150 nuorelle miehelle ja naiselle.

Kun tutkimukseen osallistuvilta kysyttiin mallien viehättävyydestä, keltaiset ja harvat hampaat eivät kiinnostaneet moniakaan. Valkaisuun ei kannattanut kyselyn perusteella käyttää rahaa, sillä monet pitivät luonnollisen värisiä hymyjä yhtä kauniina. Suurin merkitys kyselyssä oli naisten hampailla, sillä sekä miehet että naiset kiinnittivät niihin eniten huomiota.

– Siinä on iso ero, kun miehet katsovat naisia ja naiset katsovat naisia. Miehet miettivät naisten viehättävyyttä ja naiset kilpailevat toistensa kanssa, kertoi Leedsin yliopiston professori Colin Hendrie Daily Mail -sivustolle.

Naisten hampaiden perusteella päätellään usein kauniimman sukupuolen ikä, mikä kertoo miehille sen, kuinka kaukana neito on vaihdevuosista. Hampaat voivat antaa myös vihjeitä lapsuuden sairauksista, ruokavaliosta ja geneettisistä häiriöistä. Naiset saattavat myös käyttää huulipunaa, koska haluavat esitellä kaunista purukalustoaan.