KHO: Hymiötä ei voi rekisteröidä tavaramerkiksi – yksinoikeus jatkuu silti

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viihdelehti Stara uutisoi vuoden 2006 kesäkuussa ensimmäisenä, kuinka helsinkiläismies oli hakenut rekisteröintiä useille hymiö-kuvioisille tavaramerkeille. Rekisteröinneistä on käyty kovaa kädenvääntöä eri viranomaistahoilla, ja patentti- ja rekisterihallitus ehti todeta tavaramerkit laillisiksi ja rekisteröidä ne.

Tavaramerkkejä :) ja :-) vastustettiin kuitenkin kiivaasti asian tultua Staran kautta julkisuuteen. Kahta rekisteröintiä vastaan väitteitä tehtiin yhteensä peräti 20, mikä on Suomessa kaikkien aikojen ennätys.

– Minulla ei ole asiasta tilastotietoa, mutta on kyllä poikkeuksellista, että merkkejä vastaan tulee näin paljon väitteitä, Patentti- ja rekisterihalllituksen neuvontalakimies Ari Tervala kertoi Staralle.

Patentti- ja rekisterihallitus hylkäsi yllättäen kaikki merkkejä vastaan tehdyt väitteet, eli totesi tavaramerkkien olevan laillisia. Kuudesta hylkäämisestä valitettiin PRH:n valituslautakuntaan, joka sekin totesi tavaramerkit laillisiksi. Päätöksestä valitettiin vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka on nyt antanut asiassa ratkaisunsa. KHO kumosi molemmat aikaisemmat päätökset ja katsoi, että hymiötä ei voi Suomessa rekisteröidä tavaramerkiksi. Päätöksen mukaan merkit eivät ole riittävän erottamiskykyisiä ja niiden on säilyttävä kaikkien käytössä.

– Vaikka hymiö ei ole ”käännettävissä” yksiselitteiseksi sanalliseksi ilmaisuksi, katsoi korkein hallinto-oikeus sen olevan rinnastettavissa tietynlaisiin kuvaileviin laatua ilmaiseviin sanoihin, joiden ei ole katsottu olevan rekisteröitävissä tavaramerkeiksi, koska niiden tulee olla kaikkien elinkeinonharjoittajien vapaasti käytettävissä, KHO totesi päätöksessään.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koski kuitenkin ainoastaan tuoreimpia rekisteröintejä, joista oli ajoissa valitettu. Sekasotku hymiömerkkien suhteen jatkuu siten edelleen, sillä Staran tietojen mukaan samainen henkilö on jo vuonna 2005 saanut rekisteröityä hymiöt =), =(, :( ja =) useissa eri tavaraluokissa. Tavaramerkit ovat edelleen rekisterissä ja omistajalla on siten edelleen merkkeihin yksinoikeus.

Niin kauan kuin nämä tavaramerkit ovat rekisterissä, on niiden omistajalla tavaramerkkilain perusteella yksinoikeus käyttää kyseisiä hymiöitä mainonnassa ja markkinoinnissa sekä esimerkiksi laskukoneiden, painotuotteiden, elintarvikkeiden, alkoholijuomien, vaatteiden ja kenkien tunnusmerkkinä. Yksityistä viestintää, kuten sähköposteja ja tekstiviestejä, tavaramerkin yksinoikeus ei kuitenkaan koske.